Opinie

Van het aardgas af: begin maar vast met isoleren

null Beeld Belga
Beeld Belga

We moeten op korte termijn minder aardgas gaan gebruiken. Laten we daarvoor in de eerste plaats isolatie stimuleren, aldus Jade Oudejans, adviseur warmtetransitie.

Jade Oudejans

De verkoop van cv-ketels stijgt, en dat vertraagt de energietransitie, aldus Natuur & Milieu. Voor iedere woning die nu een nieuwe cv-ketel krijgt moeten we vijftien jaar wachten met de overstap naar aardgas. Natuur & Milieu heeft gelijk dat we ons gasverbruik zoveel mogelijk naar beneden moeten brengen om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar er zijn knelpunten. Het is niet zo dat iedere consument nu zomaar kan overstappen op een warmtepomp.

Warmtepompen zijn een goed alternatief in de nieuwbouw of in vergaand geïsoleerde bestaande huizen. Bewoners moeten dan wel bereid zijn de hogere investering te doen: minimaal 5000 euro voor een warmtepomp ten opzichte van 1000 euro voor een cv-ketel.

Ook de hybride variant, die gas en elektriciteit combineert, heeft geen zin als een woning niet een bepaalde mate van isolatie heeft. De ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen die wel efficiënt werken bij minder isolatie gaan de goede kant op, maar laten nog even op zich wachten. Dat betekent dat vooroorlogse woningen op dit moment eerst flink moeten investeren in isolatie van vloer, muren, glas en dak voordat ze elektrisch kunnen verwarmen. Dat doen de meeste mensen niet van de ene dag op de andere, maar stapsgewijs, als ze toch hun kozijnen gaan vervangen of een dakkapel plaatsen.

Warmtenet

Maar nog belangrijker: de energietransitie is geen individuele aangelegenheid. De intentie van de Rijksoverheid, opgeschreven in het klimaatakkoord, is om buurt voor buurt van het aardgas af te gaan. Per buurt wordt gekeken wat het meest geschikte alternatief is en op welke manier de buurt op een betaalbare en passende manier kan overstappen. Want de warmtepomp is niet de enige manier om een woning van het aardgas af te halen.

Warmtenetten gevoed door aardwarmte, oppervlaktewater of restwarmte uit de industrie zullen ook voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse woningen beschikbaar komen. Door op grotere schaal naar oplossingen te kijken worden ze goedkoper en voorkomen we dat straks in één buurt zowel elektriciteitsnetten verzwaard moeten worden voor warmtepompen, als investeringen in warmtenetten gedaan moeten worden.

Gemeenten moeten uiterlijk 2021 een planning voor alle buurten hebben. In dat plan staat per buurt welk alternatief - warmtenet, all-electric met een warmtepomp of misschien hernieuwbaar gas zoals biogas - het meest kansrijk is. Ook komt erin te staan wanneer de buurt verwacht wordt van het aardgas af te gaan.

Dit gemeentelijke plan gaat mensen houvast geven en zorgt ervoor dat iedereen zijn woning kan voorbereiden op de energietransitie. Op het moment dat een cv-ketel aan vervanging toe is, helpt het in de beslissing over een alternatief. In de buurten die als eerste 'aan de beurt' zijn wordt bewoners binnenkort gevraagd mee te denken over een oplossing.

Kortom: gemeenten moeten aan de bak. Op veel plekken zijn ze al bezig met het maken van deze buurtplannen, zodat bewoners en bedrijven al voor 2021 meer duidelijkheid krijgen.

Stimuleer isolatie

Dus ja, we moeten op korte termijn al minder aardgas gaan gebruiken. En ja, individuele bewoners die investeren in isolatie in een daartoe geschikt huis kunnen een warmtepomp nemen. En ja, alle nieuwbouw moet per definitie zonder gasaansluiting.

Maar zet de komende jaren, terwijl de gemeenten nog bezig zijn met de buurtplannen, vooral in op het stimuleren van isolatie. Isoleren is nodig voor elk alternatief en zet op het gebied van gasbesparing meer zoden aan de dijk dan een warmtepomp in een ongeschikte woning.

Lees ook:

Hoe groene hoop in Groningen uitliep op geblunder: het fiasco van 'Warmtestad'

Groningen wil stoppen met aardgas, als geen ander. Jarenlang trof de stad voorbereidingen voor de winning van groene aardwarmte voor huizen. Maar ‘Warmtestad’ eindigde als fiasco, na aanzwellende zorg om de veiligheid. Hoe kon het zo mislopen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden