Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Vakantie in eigen land was een ontdekking

null Beeld
Beeld

Enthousiaste lezers vertellen over hun ontdekkingen deze zomer in Nederland, na een vraag van Monic Slingerland.

Monic Slingerland

Grenzen opgezocht

Wij (echtgenote Toke en ik) hebben de grenzen opgezocht. Van ons eigen land. Eerst het uiterste zuiden, met Slenaken als uitvalsbasis. Hier het bekende advocatenduo Anker met eigen ogen gezien. Het heuvellandschap nodigde ons uit om wandeltochten te maken met het Gulpdal telkens binnen bereik. Een maand later verkenden wij het noorden in waterrijk Friesland en verschillende ‘Elfsteden’, waar we vorig jaar nog niet waren geweest om de kunstzinnige fonteinen te bewonderen en stil te staan bij de gedenktekens van de heilige Gerlachus en de heilige Bonifatius. Zeer de moeite waard om in eigen land de verschillen en overeenkomsten te ontdekken. Wat een heerlijke vakantie zonder vliegstress of files.

Hans Lucassen Boxmeer

Rondje wandelen

Dit jaar zouden mijn man en ik (beiden 80-plus) met de auto naar Engeland gaan, maar deze vakantie werd, helaas, geannuleerd. We bleven dus in eigen land en kozen voor Friesland: Franeker. We hadden een heel goed hotel – ‘De Stadsherberg’ – en maakten wandelingen uit het boekje ‘Een rondje wandelen in Friesland’, naar Oranjewoud, Mirns en langs het Panhuyskanaal van Makkum naar Allingawier, waarbij we door de wei moesten lopen en over hekken moesten klimmen. En natuurlijk door Franeker zelf, een boeiende stad met het Eise Eisinga Planetarium en het ‘Sjukelân’ (kaatsveld). We eindigden op het terras bij de warme bakker. Het deed niet onder voor een vakantie in het buitenland.

Marry Kamperman-Klok Ridderkerk

Noaberpad, rust en ruimte

In 2001 konden mijn vriend en ik, fervente wandelaars, door de mkz-crisis niet naar Engeland en liepen we het Pieterpad. Dit jaar verviel onze geplande Interrailvakantie en werd het het Noaberpad, dat van Bad Nieuweschans langs de Nederlands-Duitse grens naar Kleve loopt. En ja, het was een ontdekking. Overal die rust en ruimte. Inmiddels flink ‘verwesterd’ was ik dat bijna vergeten. Onverwacht veel bos in Oost-Groningen, spectaculaire stilte in het Bargerveen. De ‘metropool’ op ons traject was Emmen. De onaantrekkelijke naam die deze stad bij me had, bleek onterecht. Leuke eet- en koffietentjes, een prachtig bos tot in het centrum en goede ov-verbindingen van en naar de wandelroute. We zijn tot in heuvelachtig Twente gekomen en gingen in Enschede weer op de trein naar de Randstad. Maar we komen terug. Sowieso.

Herman Vinckers Amsterdam

Midden in het groen

Afgelopen jaren hebben wij regelmatig buiten Europa gereisd. Vaak op eigen initiatief en met het ov. Prachtige reizen met veel cultuur, dat zeker. Maar het ging ons steeds meer opvallen dat het ons moeite kostte om te midden van mooie natuur te verblijven. Reis je met het ov, dan kom je toch vaak in de grotere steden terecht. En die zijn vaak druk en stoffig. Onze vakantie in Nederland bracht ons weer op overnachtingsplekken midden in het groen. Dit, gecombineerd met de beschikking over onze fietsen en de mogelijkheid om veel te kunnen wandelen gaf ons een tevreden en ontspannen gevoel.

Anneke Verrips ’s-Gravenzande

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden