CommentaarToerisme

Vakantie in eigen land kan ook mooi zijn en is beter voor het klimaat

Het is al mei en niemand weet nog hoe de zomervakantie zal verlopen. Niemand, behalve degenen die toch al thuis zouden blijven. Niemand, behalve hoteleigenaars, restauranthouders en campingeigenaars, die in ieder geval zeker weten dat ze dit jaar bijzonder weinig inkomsten zullen hebben. Dat geldt voor heel Europa. Zo’n 10 procent van de EU-economie komt van toerisme. Voor landen als Italië, Spanje en Griekenland betekent het wegblijven van toeristen een miljardenverlies en een rampzalige situatie voor de vele families die hiervan leven. Vooral voor Griekenland, waar een vijfde van het bruto nationaal product van toerisme komt.

Het is wrang te bedenken dat nog maar een paar maanden geleden serieus gedacht is over de aanpak van de schadelijke, storende gevolgen van massatoerisme. Amsterdam, Venetië en Barcelona slibden dicht. De eigenlijke bewoners hadden er geen leven meer, door de rolkoffers, de drankgelagen en de grote drukte. Vliegverkeer had zijn grenzen bereikt, gezien de milieuschade en geluidsoverlast. Juist in deze week, de meivakantie, was Schiphol vorige jaren een akelige plek vol stress, mensenmassa’s en urenlange wachttijden.

En dan zijn nu de pleinen en de vliegvelden leeg. Net als de gondels in Venetië en de terrassen op de Ramblas in Barcelona. Er wordt geen euro meer verdiend.

Hard nodig: snelle treinverbindingen over lange afstanden

Tijdens deze coronacrisis regent het wensen, oproepen en verwachtingen om de wereld erna anders in te richten, ons gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door duurzamer te leven, minder overbodige aankopen te doen, meer te kiezen voor lokale producten. Zo’n lokaal product zou, als het gaat om toerisme, een vakantie in eigen land kunnen zijn. Als Duitse en Chinese toeristen datzelfde zouden doen, scheelt dat in Nederland inkomsten, maar Nederland kan zich dat wel permitteren. Voor Griekenland of Spanje zijn de gevolgen veel ernstiger als de vakantiereizen tot een minimum beperkt zouden worden.

Die veel te goedkope vluchten, die stedenstripjes per vliegtuig, die kunnen niet meer. Maar wat dan wel? Snelle Europese treinverbindingen over lange afstanden, die zijn hard nodig om uit dit dilemma te komen. Veel te lang is er getreuzeld om hieraan binnen de EU in gezamenlijkheid te werken. Daarnaast is het vooral de verantwoordelijkheid van de burgers om de schadelijke gevolgen van het toerisme enigszins te beperken, en tegelijk de medeburgers die van deze sector leven, genoeg werk en inkomsten te verschaffen.

Het is in ieder geval dit jaar verstandig om even een stap terug te doen in het reisgedrag. Vakantie in eigen land kan ook mooi zijn. Geen stress bij het inchecken. Beter voor het klimaat. Een prima lokaal product.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden