null

OpinieRolverdeling

Vaders, dit is jullie kans: ga meer met je kinderen doen

Beeld

Ga na of je je onbehaaglijk voelt, omdat het opgroeien van je kinderen deels aan je voorbijgaat, roept Jaap van Manen vaders op. De dans- en persoonlijke coach hoopt op verandering, nu hij hen in deze coronatijd met hun kinderen buiten ziet genieten.

Jaap van Manen

Het straatbeeld in deze coronatijd is veranderd. Ik zie meer vaders met kinderen op de fiets of spelend in het park. Ze zien er ontspannen uit en genieten. Nu vaders meer thuiswerken brengen ze meer tijd met hun kinderen door.

Wat ik nu hoop is dat meerdere mannen gaan beseffen hoe belangrijk en inspirerend zorg en opvoeding is. Dat jij als vader en man een onbehagen voelt en iets wilt veranderen in je verhouding tussen werk en privé.

Joke Smit schreef in 1967 een artikel over het onbehagen bij de vrouw. Het was de aanzet tot de tweede feministische golf. We zijn nu ruim vijftig jaar verder en er is wel degelijk iets veranderd in de man-vrouwverhouding. Vrouwen hebben hun achterstand in het onderwijs ingehaald en werken veel meer, maar als er kinderen komen, verandert de situatie. Meestal kiezen moeders voor een deeltijdbaan naast de opvoeding van de kinderen, terwijl vaders hooguit voor een papadag gaan. Moeder de vrouw kiest bewust voor de kinderen – het woord mamadag bestaat niet – vader de man doet hen erbij.

De Canadese psychoanalyticus Guy Corneau schreef in 1989 een boek met de rake titel: ‘Afwezige vaders, verloren zonen’. Als een vader er niet is, kan de zoon zich niet aan hem spiegelen. Vaders zijn broodnodig. Dit ligt natuurlijk niet alleen aan mannen persoonlijk, maar ook onze samenleving – politici, werkgevers – schiet hopeloos tekort.

Zorgen kan iedereen!

Ik wil vaders aansporen meer met hun kinderen te doen. En mocht je je afvragen of je net zo geschikt bent om te zorgen als je vrouw, dan is dit het antwoord. De epigenetica heeft, aldus schrijfster Asha ten Broeke in ‘Het idee M/V’, aangetoond dat het zorg-gen aangaat als er een beroep op wordt gedaan. Zorgen kan dus iedereen!

Dus politici: zorg voor goede kinderopvang, zwangerschaps- en ouderschapsverloven voor moeders én vaders, zoals dat al in Scandinavische landen gebruikelijk is.

Dus werkgevers: geef mannen in deeltijd de ruimte.

Dus moeders: houd je poot stijf en eis van je man dat hij zich even verantwoordelijk voor de kinderen voelt als jij.

En tot slot jij vader: ga na of je je onbehaaglijk voelt, omdat het opgroeien van je kinderen deels aan jou voorbijgaat. Zo ja, organiseer je werk zo dat je meer van je kinderen meemaakt. Ze hebben je nodig en jij hen!

Lees ook:

Zijn vrouw heeft een vitaal beroep, dus is papa Frank Jansen (38) ineens de hoeder van het huis

Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in de vitale beroepen, waardoor veel mannen nu thuiswerken en voor de kinderen zorgen. Wat doet dat met de nog altijd traditionele rolverdeling in Nederlandse gezinnen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden