null Beeld

De antwoorden vanMonic Slingerland

Vaak onbewust, maar soms bewust gaan we de fout in met de coronaregels

Anderhalve meter afstand vergt veel. Ruiterlijk geven lezers toe dat ze zich er niet altijd aan houden.

Toe aan een knuffel

Donderdag 11 juni: schoonzusje belt: mijn jongste broer is opgenomen met een herseninfarct. 14 juni: zusje belt: mijn zwager is opgenomen met een hartinfarct. 15 juni: mijn jongste dochter komt binnen en zegt: “Volgens mij ben jij hard aan een knuffel toe, kom maar hier”. Ja, ook ik ga in de fout.
Anke van Harten den Burg Texel

Onmogelijke norm

Nagenoeg geen enkel vrijliggend fietspad geeft bij passage ruimte om anderhalve meter afstand te bewaren van elkaar. Nagenoeg geen enkele stoep met obstakels als fietsen is breed genoeg om elkaar te passeren. Bij het langzaam verkeer wordt de norm niet zozeer vergeten, maar is die onmogelijk uit te voeren.
Jurrie de Vos Tull en ’t Waal

Geen aai over kale bol

Twee maanden geleden behoorde ik (49) van de een op de andere dag bij de kwetsbaren. Ik bleek borstkanker te hebben en ben meteen met een intensief behandelplan begonnen. De anderhalvemetermaatregel met twee tieners is niet haalbaar in een klein stadsappartement. Lichamelijk contact vermijden wel. Dit betekent geen troostende armen bij slecht nieuws of op zware chemodagen en niet mee naar het ziekenhuis. Van tieners kun je en moet je niet altijd willen weten wat ze buitenshuis doen. Daarvoor duurt de crisis nu te lang. School, bijbaantjes, liefdes. Je kunt het ze niet onthouden. Hun leeftijd is om onbezonnen, grenzeloos en vol verwachting te zijn. Dat we in één huis wonen is een gegeven maar een aai over mijn kale bol blijft nu beter achterwege.
Karin van der Spoel Haarlem

Lastig in de supermarkt

Ik werk in een supermarkt op de groenteafdeling en hier is het vaak lastig, vooral op de drukke uren, om de anderhalve meter aan te houden. Vaak lopen er dan meer dan twaalf mensen op mijn afdeling. En niemand die een mondkapje draagt, terwijl de regel bijna nergens in de winkel kan worden toegepast. Het is een overdekt gebouw, dus kan de lucht slecht geventileerd worden.
Tycho Dorrestein Soest

Ik bepaal het zelf wel

Ik heb mijn eigen plan getrokken. Ik kijk per situatie of ik me wel of niet geroepen voel om de anderhalvemeterregel in acht te nemen. Ik kom geregeld in het ziekenhuis en constateer dat de medewerkers daar ook geen afstand tot elkaar en mij houden en geen mondkapje dragen. Mensen die kwetsbaar zijn, moeten de regel zelf maar hand­haven.
Wietske E. Breman Overveen

Het moet soms

Mijn dochter en ik hebben elkaar al een half jaar, gedurende haar zwangerschap, niet echt kunnen knuffelen. Ze is zelf ook heel voorzichtig, maar soms wint de behoefte aan aanraking. Dan sla ik van achteren mijn armen om haar heen en voel ik mijn nieuwe kleinkindje bewegen. Het mag niet, maar het moet soms. Wat Monic in haar vraag zegt: hoe lang nog, hoe lang nog... het baby’tje wordt binnenkort geboren.
Alleke Zuurbier Gruppen Rekken

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden