null

OpinieWetenschap

Universiteiten moeten resultaten onderzoek veel toegankelijker maken

Scoren in wetenschappelijke tijdschriften is mooi, maar mag niet het hoofddoel zijn van wetenschappelijk onderzoek, aldus wetenschapsjournalist Ron Hendriks.

Ron Hendriks

Aan wetenschappelijk onderzoek ­besteden universiteiten jaarlijks vele miljoenen aan overheidsgeld. De resultaten vinden echter vaak niet hun weg naar degenen voor wie het onderzoek is bestemd. Scoren in wetenschappelijke publicaties lijkt vaak het hoofddoel, ­zeker voor de sector mobiliteit.

Een recent voorbeeld. Op het NARCIS-platform, ‘national portal’ voor ­informatie over wetenschappers en hun werk, verscheen het artikel ‘Children’s school travel and wellbeing in the ­Netherlands’. Ik kwam de samenvatting toevallig op het spoor. Het is afkomstig van de TU Eindhoven. Wie het artikel zelf wil lezen, moet 45 euro betalen aan de uitgever.

Het artikel beschrijft dat kinderen uit groep 5-8 liever met de fiets naar school gaan dan dat zij met de auto door vader of moeder worden gebracht en dat het algemeen welbevinden van het kind gebaat is bij fietsen. Voor wie is zo’n studie verricht, vraag je je dan af? Het lijkt mij dat je dit als ouders of schoolbestuur best zou willen weten. Dus waarom brengt de universiteit niet een persberichtje uit met de onderzoeksresultaten? Ik snap dat niet.

Het is maar één voorbeeld, maar zo zijn er talloze. De universiteit Groningen doet veel onderzoek naar het gedrag van verkeersdeelnemers, bijvoorbeeld in hoeverre slechtzienden in staat zijn om te blijven fietsen. Ze publiceren dergelijk onderzoek alleen in dure ­wetenschappelijke tijdschriften. In het beste geval houden ze nog een verhaal op een (duur) congres.

Zelfs een kopietje krijg je niet

De TU Delft spant wellicht de kroon – inclusief verwante organisaties als het AMS Institute. Daar wordt veel onderzoek gedaan op het gebied van verkeer en vervoer. Ik heb als journalist nog nooit een persbericht ontvangen over de resultaten of zelfs maar een kopietje van het betreffende artikel. Of een verwijzing naar het artikel. Degenen voor wie dit onderzoek bestemd is, mogen van geluk spreken als een snuggere journalist er toevallig achter komt.

Het kan ook anders. Onderzoek­instituten als SWOV en KiM zijn toegankelijker. Ze stoppen de resultaten van hun onderzoek meestal niet weg in obscure en nauwelijks vindbare wetenschappelijke publicaties, maar brengen fatsoenlijk verslag uit aan de doelgroep.

Het zal niet voor het eerst gezegd zijn, maar ik vind dat aan overheidsgeld dat wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek, de voorwaarde moet worden gekoppeld dat de resultaten aan de doelgroep kenbaar worden gemaakt.

Lees ook

KNAW: Maak een eind aan de gekte in het wetenschapsbedrijf

De overheid moet fors meer investeren om ruimte te geven voor ongebonden onderzoek en om de huidige gekte in het academisch bedrijf tot bedaren te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden