Het antwoord van

‘Uitstel verkiezingen? Laat het Outbreak Manament Team daarover adviseren’

null Beeld
Beeld

Kamerverkiezingen later dan 17 maart? De lezer twijfelt. ‘Wanneer kan het dan wel?’

Uitstel

Uitstel, het kan niet anders. Een deel van de kiezers voelt zich niet vrij om te gaan stemmen vanwege het risico op corona. Verder kunnen partijen nauwelijks campagne voeren. Dat treft de oppositie het hardst. Vanaf half april is er tijd voor campagne. Begin juli is een groot deel van de kwetsbare groepen ingeënt.

Annelies Zoomers Haarlem

Op het spel

Natuurlijk moeten de verkiezingen doorgaan. Er zijn al veel voorbereidingen getroffen die handenvol geld kosten. Je kunt stemmen voor drie personen die een machtiging hebben afgegeven en zeventig-plussers kunnen per brief stemmen. Verkiezingen zijn van groot belang, helemaal nu het kabinet demissionair is en belangrijke zaken op het spel staan, zoals naast corona ook het klimaat. En mensen gaan toch ook in groten getale naar de supermarkt?

Willy Kroese Apeldoorn

Ongeïnformeerd

Het lijkt alsof de journalistiek vooral de pandemie aandacht geeft. Maar hoe kunnen we onze keuze bepalen? Die gaat niet alleen over de aanpak van de pandemie. Als uitstel om praktische redenen nodig is, lijkt mij dat juist positief.

Petra Knibbe Hoorn

Referendum

Door middel van verkiezingen kan het volk zijn oordeel geven over het beleid dat gevoerd is en dat politieke partijen willen gaan voeren. Uitstellen is een stap achteruit. Er moet een stap vooruit genomen worden door invoering van het correctief referendum. En de stembureaus moeten overal ook echt drie dagen geopend blijven.

Anne van Dijk Drachten

Benen strekken

Mijn ervaring is, dat het in het stembureau rustig is. Geen lange rijen. Nu het stemmen over drie dagen verdeeld wordt, verwacht ik dat het vrij eenvoudig is om coronaproof te stemmen. Bijkomend voordeel: extra motivatie om de benen te strekken en frisse lucht in te ademen.

T. Harreman Rotterdam

Standvastig

Na de bestorming van het Capitool nam het Huis van Afgevaardigden de draad op en stelde zij de verkiezingsuitslag vast. Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord. De dag erna besloot het kabinet dat de verkiezingen door moesten gaan. De enige juiste beslissing. Alles op alles om de democratie voort te laten gaan.

Wim Drost Ede

Vooruitkijken

Natuurlijk zijn er redenen om de verkiezingen van maart uit te stellen. Maar: kan het over een half jaar wel? Volgens mij moeten we de verkiezingen dus niet uitstellen.

H. Brouwer Utrecht

OMT

Over het gesloten houden van horeca, winkels, onderwijs en handhaven van de avondklok wordt het advies van het Outbreak Management Team opgevolgd. Ik vraag me af waarom het demissionaire kabinet voor de verkiezingen ook niet vraagt om advies van het OMT.

Jaap Gootjes Zuidschermer

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden