null

OpinieVerkiezingen

Uitstel van de verkiezingen leidt juist tot meer problemen

De democratie is het best gediend, ook op de langere termijn, als de verkiezingen doorgaan, meent Bas ter Weel, algemeen directeur SEO Economisch Onderzoek en hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Bas ter Weel

Burgemeesters en politici die de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart willen uitstellen, kijken onvoldoende naar de langetermijngevolgen en lopen weg voor hun verantwoordelijkheid.

Het iedere vier jaar uitbrengen van een stem is een cruciale bouwsteen van de ­democratie. De consistentie en het ritme die worden geboden aan burgers zijn een belangrijke voorwaarde voor politieke stabiliteit. Bovendien is de organisatie van de verkiezingen in Nederland een transparant proces, waarbij duidelijk is wat er op het spel staat en hoe er wordt omgegaan met de uitslag.

Dat maakt verkiezingen tot het meest duidelijke signaal dat burgers kunnen geven over de nabije toekomst van het land. Voor een democratie is het organiseren van verkiezingen een belofte om het goede voorbeeld te geven aan burgers over een eerlijke verdeling van middelen en macht.

Een begrijpelijke reactie

Waar het een aantal burgemeesters en politici aan ontbreekt is aanpassingsvermogen: de uitvoering van het stemmen moet zorgvuldig worden aangepast op het moment dat de omstandigheden daarom vragen. De huidige pandemie maakt aanpassing noodzakelijk en er zijn allerlei maatregelen aangereikt om veilig te kunnen stemmen.

Deze maatregelen zijn vervelend en leiden tot extra kosten en inzet, zoals het aanpassen van stembureaus, het spreiden van de verkiezingen over meerdere dagen en de mogelijkheid voor bepaalde groepen om per post te stemmen. Dit levert op korte termijn organisatorische hoofdpijn op die het liefst wordt vermeden. Een begrijpelijke en menselijke reactie.

Uitstel leidt op lange termijn juist tot veel grotere problemen. In de toekomst zullen er ook vast redenen tot uitstel zijn, een demissionair kabinet is onwenselijk en vooral is het onduidelijk wanneer de verkiezingen dan wel zonder aanpassingen kunnen plaatsvinden. Kortom, ondermijning van de democratie.

Ook verkiezingen na oorlog

Daarom hebben burgemeesters en politici juist nu de verantwoordelijkheid om te laten zien dat zij het democratische proces doorgang laten vinden onder alle omstandigheden. Deze verantwoordelijkheid begint bij het formuleren van het probleem of de angst die ze ervaren om nu verkiezingen te houden.

Zelfs in landen waar de oorlog net voorbij is, weet men eerlijke verkiezingen te organiseren. Kijk daarnaar en stel een plan op over hoe de verkiezingen moeten plaatsvinden om het probleem te minimaliseren of de angst weg te nemen in plaats van energie te steken in de vraag of verkiezingen moeten plaatsvinden. Voer het plan uit, houd verkiezingen op 17 maart en beloon zo de samenleving met het resultaat van een eerlijke en transparante uitslag.

Lees ook:

Drie redenen om de verkiezingen uit te stellen naar het najaar

Kiezers zijn bang voor het virus en kunnen zich slecht oriënteren op welke partij te stemmen. Schuif daarom de Kamerverkiezingen door naar het najaar, bepleit raadslid Antoon Huigens voor GemeenteBelangen in Apeldoorn.

Kabinet zet deur op een kier voor uitstel verkiezingen

Het kabinet wil vasthouden aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart, maar zet tegelijk de deur op een kier om ze alsnog te kunnen uitstellen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden