Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uitspraken politici zijn zeer beperkt houdbaar

Opinie

Daan Spaargaren en politiek blogger

Lijsttrekker van de PvdA, Diederik Samsom © ANP
Opinie

Met de verkiezingen op komst zal in de nazomer het campagnecircus weer losbarsten. Harde uitspraken, nietszeggende peilingen, verdraaide feiten en onduidelijke doorrekeningen zullen de debatten domineren. Maar richting geven aan de kiezer doen ze nauwelijks. Het ontbreekt de lijsttrekkers aan lef om de komende maanden voor een inhoudelijk debat te gaan.

In de aanstaande debatten zullen de lijsttrekkers hun programma's weer verdedigen als waren zij toekomstige alleenheersers. De kiezer krijgt vergezichten voorgespiegeld die na 12 september allemaal weer vergeten mogen worden. Dan namelijk laten de partijen in Nederland-coalitieland hun strijdbaar verdedigde standpunten verwateren in compromissen waar de kiezer geen stem meer in heeft.

Natuurlijk, in de paringsdans naar aanloop van de verkiezingen wordt opzichtig, en minder opzichtig, geflirt met toekomstige coalitiekandidaten. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom ging in mei zelfs op zijn knieën voor de SP, terwijl zijn collega Sybrand van Haersma Buma vorige week een aanzoek deed aan de PvdA. En in een interview met Trouw (7 juli) zocht Samsom toenadering tot het CDA. "Het CDA en de PvdA zijn de enige partijen die nog de ambitie hebben deze samenleving bij elkaar te houden. We zijn allebei volkspartijen en emancipatiepartijen", aldus Samsom.

Maar bovenal kiezen de meeste partijen voor veilig, en sluiten geen enkele toekomstige partner uit.

Nu de verkiezingsprogramma's zijn opgesteld, zullen die een voor een geplugd worden als hét medicijn voor Nederland in crisistijd. Verschillen zijn er genoeg, en vaak fundamenteel, maar geen van deze programma's zal uitgevoerd worden. Veel plannen sneuvelen bij latere onderhandelingen of komen in afgeslankte vorm in het coalitieakkoord.

Voer dus een opener debat in aanloop naar verkiezingen, meer met elkaar dan tegen elkaar. Dat is namelijk de realiteit na de verkiezingen, in de Nederlandse partijendemocratie kan niemand het alleen. De programma's zijn bekend, de speerpunten duidelijk. Leg dus de opties op tafel, laat lijsttrekkers iets opbouwen in plaats van elkaar afbreken voorafgaand aan de stembusgang.

Niet alleen wordt daarmee het debat inhoudelijker en fundamenteler, het biedt ook de kans om te ontdekken waar overeenstemming zit in uitgangspunten, waar over te praten valt. Waar verbindingen liggen, en waar een wil bestaat om gezamenlijk op te trekken als de kiezer heeft gesproken.

In de huidige formats worden het weer dezelfde herhalingen van zetten. Vooraf vastgestelde standpunten met ingestudeerde oneliners roepen tegen afgesproken tegenstanders. Het biedt zo weinig. Politici die in de Kamer om het hardst roepen dat het over de inhoud moet gaan, durven dat voor het oog van de kiezer helaas niet aan.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie