CommentaarGeregistreerd partnerschap

Uitspraak van de paus is van grote waarde voor homo’s

Aan de leer van de rooms-katholieke kerk verandert niets, maar toch is de uitspraak van paus Franciscus over de erkenning van een geregistreerd partnerschap voor homostellen belangrijk. In een documentaire over zijn leven die deze week uitkwam, ‘Francesco’, zegt de paus dat hij vindt dat homoseksuele stellen een geregistreerd partnerschap moeten kunnen sluiten. Zo’n verbintenis zou hun juridische bescherming bieden. Al eerder sprak de paus zich op deze manier uit over homorechten.

Voor de rooms-katholieke kerk is en blijft er een groot verschil tussen een huwelijk en een verbinding als een partnerschap. Het huwelijk blijft exclusief voor een man en een vrouw. De uitspraak van de paus moet dan ook niet gezien worden als een opstapje naar de erkenning van het homohuwelijk. Kerkelijke inzegening kan helaas niet na een gang naar de burgerlijke stand voor registratie van het partnerschap.

Wettelijk bescherming voor homo’s neemt in sommige landen af

De uitspraak van de paus heeft vooral een pastorale betekenis en daarmee heeft zijn uitspraak wereldwijd grote waarde. Waar in sommige landen de rechten van homo’s stevig zijn verankerd in de wet, neemt in sommige andere landen de wettelijke bescherming juist af en zien homo’s zich bedreigd in het dagelijks leven. Zo neemt in het katholieke Polen de homofobie sterk toe, mede door de regering aangestuurd, en kent Rusland sinds 2013 een anti-homopropagandawet. In Oeganda en Kenia is homoseksualiteit strafbaar. De katholieke bisschoppen in die landen gelden als zeer conservatief als het over seksualiteit gaat.

De uitspraak van paus Franciscus moet vooral gezien worden als een pastorale steun in de rug aan al die katholieke homostellen die zich in de kou voelen staan in de kerk. Een pastorale steun die in sommige landen zeer welkom zal zijn, bij voorbeeld in Polen. Aan de homofobe instelling van Poolse politici zal de uitspraak niets veranderen. Ook de wetgeving in Oeganda of Kenia zal er niet door beïnvloed worden. Bij conservatieve bisschoppen zal de uitspraak tot gefronste wenkbrauwen leiden, en tot de wens dat de volgende paus homoseksualiteit weer sterk zal veroordelen.

Met zijn uitspraak vraagt paus Franciscus niet alleen bisschoppen, maar ook familieleden, om respect te hebben voor homoseksuele stellen en hun partnerrelatie te erkennen. Daarmee gaat hij een stap verder dan zijn voorganger, die in 2003 – toen nog als kardinaal Ratzinger – prefect van de Congregatie voor de geloofsleer was en nog wel om respect vroeg, maar verbindingen afwees. Dat maakt dit pastorale gebaar naar de vele katholieke homostellen extra belangrijk en waardevol.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

NB: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de notaris het geregistreerd partnerschap afsluit, dit doet echter een ambtenaar van de burgerlijke stand. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden