COMMENTAAR

Uitdelen van geld zonder te bezuinigingen schaadt de geloofwaardigheid van Macron

De Franse president Emmanuel Macron. Beeld EPA

In hoeverre moet je als staatshoofd tegemoet komen aan eisen van ‘het volk’? Dat is een vraag die Franse koningen en presidenten eerder hebben moeten beantwoorden in een lange geschiedenis van volksopstanden in het land. 

Het was de vraag waarvan ook president Emmanuel Macron had kunnen verwachten dat hij die op enig moment zou krijgen. En waar hij zich dus op had kunnen voorbereiden.

Macrons volksopstand kwam er in de vorm van mensen in gele hesjes, die een algehele onvrede voelen met de stand van het land en hun eigen economische positie. Het protest begon met verzet tegen een milieuheffing op brandstof, maar verbreedde zich al snel. De president is er voor de rijken, menen veel van de demonstranten. Aan de Fransen die moeite hebben om rond te komen, en dat zijn er niet weinig, heeft deze man uit de elite geen enkele boodschap.

Het kwam de afgelopen weken tot blokkades, demonstraties, geweld en zelfs doden. Gisteren viel er een zesde slachtoffer, toen een vrachtwagen bij een wegversperring iemand overreed.

Dat is allemaal tragisch en er is oprechte onvrede, dus is het goed voorstelbaar dat Macron alles in zijn macht doet om de protesten te stoppen. Enerzijds door veiligheidsdiensten hard in te laten grijpen bij demonstraties, die soms uitmondden in veldslagen. Anderzijds door deels toe te geven aan de eisen van de betogers.

Mea culpa

Dat laatste resulteerde maandag in een mea culpa op de Franse tv en een reeks aan beloftes om minder kapitaalkrachtige Fransen financieel tegemoet te komen. Zo haalde Macron het beleidsvoornemen om het minimumloon te verhogen een paar jaar naar voren. En hij schafte een sociale heffing af voor mensen met een kleiner inkomen en gepensioneerden.

Was dat verstandig? Dat is zeer de vraag. Ten eerste omdat Macron heeft beloofd om de Franse economie en samenleving te hervormen en moderniseren, iets wat echt nodig is. Hij zette daartoe al een paar stappen door de privileges van spoorwegwerknemers in te perken en door het ontslagrecht iets te versoepelen. Het maakt bepaald geen ferme indruk dat Macron nu bij fel straatprotest bakzeil haalt. Enige weerbaarheid op dat vlak is geboden als hij fundamentele veranderingen wil doorvoeren.

Wat misschien nog wel erger is, is dat zijn oplossing bestaat uit het uitdelen van geld zonder dat er bezuinigingen tegenover staan. Gevolg is dat de staatsschuld stijgt en dat het begrotingstekort voor volgend jaar uitkomt boven de 3 procent die Brussel voorschrijft. Dat is niet goed voor Frankrijk, en ook niet voor Europa. Macron heeft grootse plannen om de EU te versterken, maar wie gaat er nu nog naar hem luisteren?

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Macron trekt de beurs voor de gele hesjes

Emmanuel Macron heeft maandagavond Fransen met lage inkomens meer koopkracht beloofd. Of dat de gele hesjes van de straat houdt, valt nog te bezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden