OpinieCommentaar

Uit zelfmedelijden een dagje naar het strand gaan is onverantwoord

In één week tijd lieten minister-president Mark ­Rutte en koning Willem-Alexander de perfecte ­taakverdeling zien tussen een politiek eerstverantwoordelijke en een onschendbaar staatshoofd. ­Rutte legde maandag in zijn televisietoespraak ­omstandig uit voor welke keuzes het kabinet zich ­gesteld ziet door de coronapandemie. Afgelopen vrijdag deed Willem Alexander wat een staatshoofd moet doen: troosten, bemoedigen, oproepen tot solidariteit en de eenheid onder de bevolking bevorderen.

Dat in één week tijd zowel de voornaamste politieke ambtsdrager als de koning het land op tv- en ­radio­-zenders toespraken, geeft aan hoe uitzonderlijk de omstandigheden zijn waar Nederland de laatste weken mee te maken kreeg en de komende tijd mee te maken zal hebben. En daarin staan we bepaald niet ­alleen.

De hoop van de samenleving

In deze moeilijke en vooral zware periode zijn het de mensen in de zorg, in de ziekenhuizen en in de langdurige zorg, de mensen in de logistiek en in de voor de voedselvoorziening belangrijke sectoren, op wie de hoop van de samenleving is gericht. De koning ­besteedde in zijn ­televisietoespraak speciale aandacht aan mensen in deze beroepsgroepen. Tegelijkertijd was zijn constatering dat we weinig ­kunnen doen tegen het coronavirus, maar wel zoveel ­mogelijk kunnen doen om het eenzaamheidsvirus te bestrijden.

In situaties als deze zijn het altijd de zwaksten en hulpbehoevenden die het kind van de rekening zijn; elke oproep om vooral aan hen aandacht te besteden, is volkomen ­terecht.

Het zelfmedelijden neemt echter ook snel toe. Hoe vaak wordt in deze dagen niet de verkeerde reden ­opgegeven om niet te kunnen voldoen aan de voorschriften die overheid en deskundigen ons geven?

Een uitje naar de vuilstort

Een ritje naar de vuilstort is een uitje, omdat ‘thuis zitten nu eenmaal ook gaat vervelen’. De badplaatsen zien machteloos toe hoe de stranden vollopen en ­Natuurmonumenten moet mensen, nu de lente is losgebarsten, smeken om niet naar de bossen te komen.

Alle adviezen negeren uit zelfmedelijden is onverantwoord en ook in strijd met de oproep van de koning om in deze tijd vooral solidariteit te betonen.

Het streven van het kabinet is erop gericht het gewone leven, voor zover dat nog mogelijk is, ‘normaal’ te ­laten doorgaan. Anders dan gehoopt moesten de scholen al dicht en moest er een oproep uitgaan om thuis te gaan werken. Het gedrag in het afgelopen weekeinde maakt het wellicht onmogelijk vast te houden aan het beleid dat gericht is op een gecontroleerde groei van het aantal met het coronavirus besmette mensen. Daarmee kan het moment dichterbij komen dat de samenleving echt op slot gaat.

Het commentaar is De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden