Beeld Trouw

Antwoorden op de vraag van Monic Slingerland

‘U kunt best minder verdienen, u ontmoet vast een leuke man’

Is de lezer verontwaardigd over de loonkloof tussen man en vrouw?, vroeg chef opinie Monic Slingerland. De antwoorden variëren van ‘van de zotte’ tot ‘dat komt door het moederinstinct’.

Leuke man

Als 29-jarige, met een goede baan en net gescheiden, koos ik in 2001 voor werk bij de politie. Tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek zag ik mijn salaris halveren. Toen ik aangaf dat ik mijn eigen brood moest verdienen, zei men dat ik als vrouw niet zoveel nodig had. Ik zou immers snel tegen een leuke man aanlopen? Ik wilde de baan graag en tekende toch. Anderen in mijn opleidingsklas, man en kostwinner, waren allen hoger ingeschaald. Ook al werkte ik altijd voltijds, die achterstand maak ik niet meer goed en die werkt door in mijn pensioen. De loonkloof komt niet door deeltijdwerken, maar door discriminatie.
J. van der Wilk Rotterdam

Rolmodel

Waarom zijn vrouwen minder goed in onderhandelen en kiezen mannen weinig voor deeltijdwerk? Uit de meeste boeken en films die we kinderen voorschotelen blijkt dat meisjes mooi en zorgzaam moeten zijn, en mannen stoer en onverschillig. Laten we kinderen leren dat het niet gaat om sekse, maar om wie ze zelf zijn.
Boukje Marijne-Gelderloos Hoogland

Spoed?

De loonkloof is van de zotte. Waarom iemand bevoordelen die op een bepaalde plaats met een paar centimeter meer geboren is? Het klopt wel dat vrouwen minder vaak een carrièretijger zijn. Ik ben ook zo’n vrouw die eerst voor de kinderen zorgde en pas later betaald werk ging doen. In een beroepsgroep die ook minder loon krijgt. Als mijn echtgenoot, ICT’er in het bedrijfsleven, voor een spoedgeval naar een boze klant moet, verdient hij meer dan wanneer ik als praktijkondersteuner bij de huisarts een patiënt moet reanimeren. Ook al gaat het om leven en dood, het levert minder op dan de spoed in het bedrijfsleven.
Joke Goudriaan Kortenhoef

Thuisloon

De vraag of de verontwaardiging over de loonkloof terecht is, leidt af van het werkelijke probleem: baren, zorgen en opvoeden worden ondergewaardeerd. Zolang dat niet verandert zal de strijd tegen de loonkloof geen verschil maken. Laten we gaan denken in termen van gelijkwaardigheid.
Anneke Meijer Vledderveen

Moederinstinct

Zo lang het verschil tussen vrouw en man blijft, zal ook de loonkloof blijven bestaan. Het moederinstinct verschilt van het vaderinstinct. Als een kind ziek wordt zal de moeder eerder thuisblijven om te zorgen.
Jan Meuwissen Veldhoven

Verre stip

Stel je voor dat mannen bijna 20 procent minder zouden verdienen dan vrouwen. Zou deeltijdwerken dan in de discussie worden genoemd? Zouden mannen bang zijn het onderwerp te bespreken met hun baas? Zouden werkgevers hen vragen of hun verzoek om opslag terecht is? Gelijk loon lijkt nog een verre stip op de horizon.
Josephine Vogel Dordrecht

Verbreden

Ik vind het benoemen van de loonkloof goed. Maar denk ook aan andere minderheden: blanke heteromannen zijn oververtegenwoordigd op topposities. Het gaat om een gezonde diversiteit in alle lagen van organisaties.
Max Blaauwbroek Nijmegen

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden