CommentaarHuisregels

Twitter mag wel wat beter handhaven, ook bij boze Trump

Een president die zich in een machtsstrijd stort met zijn ooit zo geliefde sociaal medium: wie dat had voorspeld, was bij de start van het presidentschap van Donald Trump vast niet geloofd. De Amerikaanse president staat op en gaat slapen met Twitter, regeert het liefst in KAPITALEN en vocht vele ruzies uit met behulp van het blauwe vogeltje. De toepassing van de huisregels van Twitter op hemzelf (regels die nepnieuws en het verheerlijken van geweld moeten tegengaan) hebben nu Trumps woede gewekt. Terwijl die huisregels zeer terecht zijn en al veel vaker hadden moeten worden toegepast, ook bij machthebbers.

Twee concrete aanleidingen waren er deze week. Met als grimmigste Trumps dreigement dat hij geweld wil inzetten in Minneapolis, waar demonstranten uit protest tegen excessief politiegeweld waardoor een zwarte man overleed onder meer een politiebureau in brand staken. Onder Trumps tweet verscheen een mededeling dat zijn oproep valt onder ‘verheerlijken van geweld’.

Lauwe en trage reacties van Twitter en Facebook

Trump had een dag daarvoor aangekondigd per presidentieel decreet een wet te willen aanpassen waarmee sociale-mediagiganten tot nu toe gevrijwaard zijn van aansprakelijkheid voor de inhoud van de berichten die ze verspreiden. Dat zou een besluit zijn met verstrekkende gevolgen en niet bij voorbaat een gek idee. Twitter en Facebook liggen al langer onder vuur om hun lauwe en trage reacties op onware of geweldsverheerlijkende berichten. In een rechtsstaat kan een burger of organisatie hiervoor ook naar de rechter, maar de snelheid, macht en invloed van sociale media is dusdanig, dat van hen ook strenge handhaving van huisregels mag worden verwacht. Aan de andere kant geldt de vrijheid van meningsuiting ook op sociale media. Daarom vertrouwen we de handhaving (of censuur) van berichten liever niet louter toe aan de techgiganten.

Het is een complex probleem, waarvoor de keiharde opstelling van Trump geen oplossing is. De alomtegenwoordigheid van nepnieuws en de snelheid waarmee haat en geweldsoproepen zich over de wereld en door gemeenschappen kunnen verspreiden dankzij internet: we hebben er de afgelopen jaren akelige ontsporingen van gezien. Uitwassen die we alleen kunnen indammen door een combinatie van alert optreden van de platforms zelf, democratische controle door zorgvuldige wetgeving, burgerinitiatieven of rechterlijke toetsing (mogelijk in veel snellere vorm dan nu gebruikelijk) en bewustwording bij gebruikers. Want laten we niet vergeten dat de kracht van deze platforms stoelt op miljoenen mensen, die met een veeg van hun vinger kunnen delen, liken óf ontvolgen.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden