Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Twee jaar na Bataclan: ‘Mama, ik houd van je. Ik ga nu naar Allah.’

Opinie

Sylvain Ephimenco

Sylvain Ephimenco. © Trouw
Column

Meestal vermijd ik herdenkingen van pijnlijke gebeurtenissen maar gisteren was er geen ontkomen aan. Althans op alle Franse nieuwszenders en zelfs live op NPO Nieuws. 

Op 13 november 2015 zaaide een groep van acht jihadisten van Islamitische Staat dood en verderf in Parijs. In het Bataclan-theater, in cafés, op terrasjes en ook bij het Stade de France. In totaal stierven 130 mensen en raakten meer dan 400 personen (zwaar)gewond en wellicht nog veel meer mensen getraumatiseerd. De aanslagen die vanuit Irak en Syrië werden gestuurd en daar met vreugde begroet, klonken als een nederlaag voor Europa. Waarom dan na twee jaar die nederlaag toch herdenken? Is dit niet de deur openzetten voor defaitisme?

Lees verder na de advertentie

Gisteren begreep ik uiteindelijk hoe waardevol zo’n herdenking kan zijn. Dankzij het Franse presiden­tiële stel. Er werden geen ronkende toespraken gehouden maar president Macron en zijn vrouw Brigitte ontmoetten op de plekken waar de aanslagen plaats hadden gevonden tal van slachtoffers en nabestaanden. Wie wie moest troosten was op een gegeven moment niet meer duidelijk, zo hevig geëmotioneerd waren de president en zijn vrouw die zelf in tranen uitbarstte.

Je kunt natuurlijk ook voor je eigen gemak altijd blijven volhouden dat al die moordpartijen niet religieus gemotiveerd zijn

Gisteren las ik ook hoe een van de jihadisten van het Bataclan-theater, Foued Mohamed-Aggad (23), zijn moeder sms’te vóór hij zijn bommengordel tot ontploffing bracht: ‘Mama, ik houd van je. Ik ga nu naar Allah.’ Tegen zijn vriendin had hij eerder verteld dat dankzij zijn ‘engagement, zeventig naasten onder wie mijn moeder naar het paradijs gaan’. Mede door zijn toedoen vielen in de Bataclan negentig doden. Maar je kunt natuurlijk ook voor je eigen gemak altijd blijven volhouden dat al die moordpartijen niet religieus gemotiveerd zijn.

Geen ander Europees land is zo zwaar door moslimterroristen getroffen als Frankrijk. In totaal waren er de laatste vier jaar tien aanslagen waarbij 241 slachtoffers vielen. Het had veel erger kunnen zijn: 17 aanslagen mislukten tijdens de uitvoering ervan en niet minder dan 46 werden er verijdeld.

Gisteren verscheen op de site van dagblad Libération een opiniebijdrage van de vooraanstaande moslims Hakim El Karoui, en Naima M’Faddel. Daarin prezen ze de Franse koelbloedigheid na al die aanslagen. Omdat er geen anti-moslim-tegenreacties kwamen: ‘Frankrijk had in haat en geweld kunnen wegzinken, maar Fransen wilden geen wraak nemen, alleen begrijpen. Dit is misschien wel de echte les van 13 november.’

Gisteren probeerde een groep vooraanstaande moslims (onder wie de imam Hassen Chalghoumi en de Joodse auteur Marek Halter) om tijdens de herdenking een ‘Mars voor de vrede’ te organiseren. Hun oproep werd in het blad Paris Match gepubliceerd:

‘U bent met meer dan een miljard in de wereld en met zeven miljoen in Frankrijk. Ik smeek u om twee jaar na de massamoord de straat op te gaan om nee tegen terrorisme te zeggen’. Maar op beelden van gisteren was te zien dat in Parijs maar een handvol moslims aan deze oproep gehoor had gegeven.

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco. 

Deel dit artikel

Je kunt natuurlijk ook voor je eigen gemak altijd blijven volhouden dat al die moordpartijen niet religieus gemotiveerd zijn