null Beeld

OpinieBrief van de hoofdredactie

Twee heidagen om te bezinnen; een voor de redactie, een voor lezers

Cees van der Laan

Twee bijzondere bijeenkomsten staan op stapel, voor zowel de redactie als voor u. Komende woensdag organiseren we een ‘heidag’ voor de gehele redactie om ons te bezinnen op de koers en inhoud van Trouw. Op zaterdag 24 juni houden we in Amersfoort voor u als lezer ook een soort van heidag, u kunt dan meepraten en discussiëren over dezelfde onderwerpen.

Die twee bijeenkomsten staan niet los van elkaar. De coronaperiode heeft er bij de redactie diep ingehakt. Twee jaar lang hebben we deels op de redactie, deels vanuit huis de krant en de site gemaakt, soms in zeer ingewikkelde omstandigheden.

Dat is wonderwel goed gelukt, maar nu we elkaar weer regelmatig tegenkomen vragen nieuwe uitdagingen om bezinning. Juist omdat we vooral bezig waren het schip drijvende te houden, kwamen vragen over hoe wij de krant maken, welke onderwerpen we belangrijk vinden en of ons profiel een update moet krijgen, minder aan de orde.

Voor dieperliggende existentiële vragen is minder tijd

Een redactie is een soort microkosmos van zelfstandige, autonome en creatieve mensen die voortdurend tegen deadlines aan zitten te werken. Verdeeld over redacties die nieuws en verhalen schrijven, en een ploeg die deze verhalen vormgeeft, illustreert en onderwerpt aan eindredactie. We evalueren dagelijks de onderwerpen die we voor krant en site hebben gemaakt, maar voor dieperliggende existentiële vragen is gewoon minder tijd. Vandaar deze heidag.

Daar komt ook iets anders bij. In de afgelopen jaren is de redactie door pensionering en vertrek van collega’s sterk veranderd, er zijn veel jonge collega’s bij gekomen. Door de coronabeperkingen was er minder tijd om persoonlijk kennis met elkaar te maken en ons te ontwikkelen tot een team met een esprit de corps. Om een simpel voorbeeld te noemen: twee jonge leden van de heidag-werkgroep die al twee jaar bij Trouw werken, moesten zich aan de andere leden voorstellen: hun namen zijn wel bekend, maar hun gezichten veel minder.

De heidag met u als abonnee van de krant zien we vooral als een soort klankbordbijeenkomst. Hoe ervaren onze abonnees de krant? Wat vinden ze goed en wat kan beter in hun ogen? De directeur van distributie, Job Muller, zal uw vragen over de bezorging beantwoorden. Speciale gast is Sylvain Ephimenco.

‘Alles wat u de krant wilde vragen’

De werktitel voor deze middag luidt losjes ‘Alles wat u de krant wilde vragen’. Voor deze bijeenkomst wordt vanaf vandaag geadverteerd in de krant, op de site en app. De dag wordt gehouden in een voormalig klooster, de Mariënhof in Amersfoort, wat mij betreft op het snijvlak van Randstad en provincie.

Ook hier is de coronacrisis één van de redenen om met lezers rond te tafel te gaan zitten. Zoals iedereen waarschijnlijk in eigen kring heeft ervaren, zorgde de aanpak van dit virus voor vragen, debat en kritiek over onze verslaggeving. Daar komen andere zaken bij. De samenleving is de afgelopen jaren ietwat op drift geraakt. Er is sprake van soms hevige polarisatie over het milieubeleid, integratie, ons koloniale verleden en gender. Over die discussies schrijven we regelmatig, soms tot ongenoegen van abonnees die vragen hebben over deze maatschappelijke veranderingen.

Daarom is het voor ons als redactie goed om naar de vragen, wensen, onzekerheden en verlangens van onze abonnees te luisteren. Ik zeg altijd en velen met mij op de redactie: we maken de krant niet voor onszelf maar voor onze lezers. Daarvoor moeten we met onze lezers goed in gesprek blijven.

Wees er snel bij, want ik hoop en verwacht dat deze bijeenkomst snel is uitverkocht.

U kunt via deze link kaartjes bestellen voor de lezersdag.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden