Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trumps ogenschijnlijk krankzinnige tweets kunnen onverwachte effecten hebben

Opinie

Sylvain Ephimenco

© Trouw
Column

Het bijzondere aan Donald Trump is dat hij de gave bezit om mensen te verenigen. Maar wel mensen die hem verafschuwen of haten. 

Dat wil zeggen driekwart van de wereldbevolking als we de media, die hem eveneens verafschuwen, moeten geloven. Afgelopen weekend, na zijn eerste jaar in het Witte Huis, demonstreerden honderdduizenden vrouwen in de VS tegen ‘vrouwenvernederaar’ en ‘creepy twitteraar’ Trump. Ik dacht iets gemist te hebben, van het formaat Harvey Weinstein, de man die zich in Hollywood schuldig maakte aan seksueel misbruik. Maar de Amerikaanse vrouwen, die meestal een ‘pussy hat’ droegen, refereerden hiermee aan een uitspraak van Trump: Een vrouw versier je door haar bij haar geslachtsdelen te grijpen. Raar is wel dat die opmerking van 2005 dateerde, twaalf jaar voordat Trump president werd. Alleen Trump kan met een zinnetje uit begin deze eeuw honderdduizenden vrouwen op de been krijgen. Een prestatie. Toen bekend werd dat president Clinton een medewerkster met een sigaar had bewerkt, bleven de straten leeg.

Lees verder na de advertentie
Toegegeven, het zijn onbeholpen, grove, domme, clowneske, en lachwekkende berichten

Je mag je verder afvragen wat Trump allemaal heeft uitgevreten om zoveel eensgezinde walging op te wekken. Is hij, net als nu Erdogan (Turkije), een oorlog buiten de landsgrenzen begonnen? Liet hij net als Kim Jong-un (Noord-Korea) of Nicolás Maduro (Venezuela) zijn volk verhongeren? Heeft hij de gehele oppositie, net als Poetin (Rusland), gemuilkorfd? Nee, het is veel erger: hij stuurt tot diep in de nacht tweets de wereld in. En toegegeven, het zijn onbeholpen, grove, domme, clowneske, infantiele en lachwekkende berichten die zijn gebrek aan empathie onderstrepen. Maar al die tweets bij elkaar hebben niet kunnen verhinderen dat binnen een jaar de Amerikaanse economie een ongekende bloei kende.

Atoomknop

Soms kan een op het eerste gezicht krankzinnige tweet rare effecten sorteren. Zo tikte Trump onlangs op zijn schermpje dat hij een grotere en krachtiger atoomknop bezat dan Kim Jong-un. Er ontstond geen nucleaire oorlog maar de Noord-Koreaan zocht juist toenadering tot zijn zuiderburen. Zoiets was de laatste vier jaar, waarvan drie onder Obama, niet meer gelukt. Na een aantal fysieke ontmoetingen hebben Zuid- en Noord-Koreanen nu besloten om de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeonchang naast elkaar te vieren. Dreigen met een grotere atoomknop en sancties opleggen kan soms dwingen tot verbroedering. De Zuid-Koreaanse president Moon heeft daarom zijn Amerikaanse ambtgenoot onlangs bedankt: “Ik denk dat president Trump veel waardering verdient.”

Die waardering kreeg Trump elders niet en na zijn atoomknop-tweet verklaarden psychiaters hem gek en dus incompetent. Hetzelfde overkwam Ronald Reagan in 1983 toen hij in een toespraak de Sovjet-Unie tot ‘rijk van het kwaad’ bestempelde. Reagan was gek en incompetent schamperde de gehele wereld. Achteraf hebben deskundigen bij die speech het begin van het einde van de Koude Oorlog gemarkeerd. Die Reagan en de VS hebben gewonnen.

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco

Deel dit artikel

Toegegeven, het zijn onbeholpen, grove, domme, clowneske, en lachwekkende berichten