Opinie
Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad brengt juist vrede
De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door president Trump is een historisch en moedig besluit, waar Israël zeer dankbaar voor is. Jeruzalem is al 3000 jaar de hoofdstad van het Joodse volk en al zeventig jaar van de staat Israël, schrijft Aviv Shir-On, ambassadeur van Israël in Nederland.
De verklaring van president Trump is een belangrijke, maar er verandert in feite weinig: Jeruzalem is de facto al de hoofdstad van Israël. Het is de stad waar de regering en het parlement zijn gevestigd en voor de meeste Israëliërs is Jeruzalem de eeuwige en ondeelbare hoofdstad van ons land. Wie dat feit ontkent, negeert de huidige situatie en is hypocriet.
Jeruzalem is de heiligste plek voor joden. Het is de plek waar de joodse tempels stonden en waar onze profeten predikten. De Tempelberg is vandaag de dag ook voor moslims een heilige plek. Een feit dat voor ons misschien moeilijk is te accepteren, maar het is iets dat Israël respecteert en waar wij mee leven als onderdeel van de huidige realiteit in Jeruzalem.
Nadat Joden waren verbannen uit hun hoofdstad door de Romeinen, in 70 na Chr., baden zij 2000 jaar om terug te gaan naar Jeruzalem. Joden bleven wonen in de heilige stad en vormden er al de meerderheid in 1860. Het was toen al duidelijk dat Jeruzalem de hoofdstad zou worden van een opnieuw te vestigen Joodse staat, de staat Israël.
De Arabieren die ons uit het land, inclusief Jeruzalem, wilden verdrijven, verklaarden de oorlog en bezetten het oostelijke deel van de stad, maar zij dachten er nooit aan om Jeruzalem tot hoofdstad te maken of een andere bijzondere status te geven. Door deze bezetting was de stad verdeeld tot 1967 door een muur en een hek, net zoals het Berlijn van voor de Duitse hereniging na de Koude Oorlog. Om vrede te bereiken, zijn wij ervan overtuigd dat steden als Berlijn en Jeruzalem herenigd moeten blijven.
Niet meer dan logisch
Trumps beslissing verandert niets aan de status quo, die gewoon zal worden gehandhaafd. Onder Israëlisch bestuur mogen joden, christenen en moslims hun godsdienst openlijk en vrij praktiseren bij de verschillende heiligdommen. De Tempelberg zal blijven vallen onder religieuze supervisie van de Waqf, een moslimorgaan, en Israël geeft toegang tot de berg. De politieke beslissing van de Amerikaanse president zal daaraan niets veranderen.
Dat hij er ook voor kiest om de Amerikaanse ambassade te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, is niet meer dan logisch.
Wat sommigen misschien vergeten, is dat veel buitenlandse ambassades eerder al waren gevestigd in Jeruzalem. Ook de Nederlandse ambassade bevond zich tot 1980 in de Israëlische hoofdstad. Toen werd dit niet als illegaal beschouwd en ook niet gezien als belemmering voor het vredesproces. Wat president Trump eigenlijk doet, is het rechtzetten van een fout die is gebaseerd op verkeerd beleid dat de erkenning van de hoofdstad van een VN-lidstaat ontkent.
Realiteit
Deze erkenning brengt vrede juist dichterbij. Vrede zonder Jeruzalem als de hoofdstad van Israël is ondenkbaar. In zijn toespraak benadrukte president Trump het belang van een vredesakkoord. Israël heeft naar vrede gestreefd met al zijn buren sinds haar oprichting in 1948, toen zij allemaal, inclusief de Palestijnen, de oorlog verklaarden aan de jonge Joodse staat.
We moeten allen werken aan het hervatten van de vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Een vredesakkoord moet gebaseerd zijn op de realiteit en om de onderhandelingen weer op gang te krijgen, is een duw in de goede richting nodig. President Trumps verklaring dient beide doelen.
Lees ook: Wereldwijd protest tegen Trumps erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad