null Beeld
Beeld

CommentaarFederale troepen

Trump rekt de letter van de wet tot het uiterste - tegen de geest van diezelfde wet

In een Amerika dat nog altijd worstelt met het coronavirus, splijt een andere kwestie de geesten: het optreden van federale troepen, die worden ingezet tegen de wensen van lokale overheden in. President Donald Trump laat daarmee zien dat hij bereid is de letter van de wet tot het uiterste te rekken, zelfs tegen de geest van diezelfde wetten in.

Het zal voor velen als een verrassing zijn gekomen, de komst van mannen die in de Amerikaanse stad Portland demonstranten in ‘anonieme’ busjes stopten. Dat gebeurt vaak met een gebrek aan respect voor hun burgerlijke rechten. Deze mannen in militaire uitrusting behoren tot een tot nu toe vrij onbekende afdeling van het grote ministerie van Homeland Security, de Federal Protective Service.

Ooit opgericht om federale gebouwen te bewaken. Nu worden ze ingezet in de wijde omgeving van die gebouwen en fungeren in praktijk als een soort ME, een oproerpolitie met vergaande bevoegdheden. Hun aantal is aangevuld met manschappen uit de grens- en immigratiepolitie. Dit terwijl veel van de hoogste leidinggevende plekken in deze organisaties nog altijd vacant zijn op papier, omdat Trump weigerde daar nieuwe mensen te benoemen.

President Trump rechtvaardigt zijn handelen met een beroep op ‘law and order’. Hij wil de orde herstellen, een orde die volgens hem ontbreekt in steden waar al wekenlang hevig wordt gedemonstreerd tegen racisme in de samenleving.

Een soort federale gewapende garde

Hoewel er met enig zoekwerk wel wetsartikelen te vinden zijn die deze Gebouwenbewakingsdienst toestaan om mensen te arresteren, is deze afdeling natuurlijk nooit bedoeld als een soort federale gewapende garde die de president naar believen kan inzetten. Zeker niet als dit rechtstreeks indruist tegen de wil van de bestuurders in de betrokken staten.

De handelwijze van Trump doet helaas denken aan die van andere, autoritaire presidenten die zwaar inzetten op de ‘heerschappij van de wet’, terwijl de geest van diezelfde wet daarbij in de knel komt. Zover als in Rusland is het in de VS hopelijk nog lang niet, maar Trump lijkt bereid met vuur te spelen.

De democratie in Amerika rust voor een deel op vertrouwen, op een grote mate van autonomie voor de staten en een goed overleg met het federale bestuur in Washington. Het is de ironie van de geschiedenis dat Trump, de man die zich altijd afzette tegen de centrale macht van Washington, nu bereid is die centrale macht met ijzeren vuist uit te oefenen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden