Commentaar Donald Trump

Trump is een brandweerman die eerst een fikkie stookt om vervolgens de boel heroïsch te gaan blussen

Beeld Getty Images

Hij is onberekenbaar, een sjacheraar misschien, en een bluffer. Maar is Donald Trump ook iemand die onverantwoordelijk met mensenlevens omgaat? Nee, zo is hij niet – althans, als we de Amerikaanse president zelf mogen geloven. Want toen hij zich realiseerde dat er Iraanse doden zouden kunnen vallen, blies hij ­vorige week op het allerlaatste moment een Amerikaanse vergeldingsactie af.

Die aanval, gericht tegen drie doelen in Iran, had dat land moeten straffen voor het neerschieten van een Amerikaanse spionagedrone boven de Straat van Hormuz (er bestaat onenigheid over de vraag waar de drone precies vloog). Maar, aldus Trump, de drone was onbemand: het zou niet proportioneel zijn om levens te riskeren bij een vergelding.

Die beslissing van de Amerikaanse president is te prijzen. Zijn ambt brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee, óók het beslissen over zaken van leven en dood. Het is goed als de machtigste man op aarde (want dat is de president van de VS nog altijd) zich bewust is van die verantwoordelijkheden. In het geval van Trump is het ook een geruststellende gedachte.

Niet prudent

Maar er is een kanttekening. Want het is óók de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse president om zich te realiseren wat zijn eigen rol is in het opvoeren of juist temperen van spanningen die tot bloedvergieten zouden kunnen leiden. En op dat vlak gaat Trump helemaal niet zo prudent met zijn macht om.

Zo zorgde hij er in het eerste jaar van zijn presidentschap voor dat de relatie met Noord-Korea op de spits werd gedreven, door eerst Kim Jong-un uit te schelden (‘kleine raketman’) en later Pyongyang te dreigen met fire and fury – in de context van de relatie tussen de VS en Noord-Korea (dat over kernwapens beschikt) een ­serieus dreigement. Later zocht hij juist toenadering.

Nucleaire deal

Voor de gespannen situatie met Iran is Trump ook voor een groot deel verantwoordelijk. Hij stapte uit de internationale nucleaire deal die erop gericht is om Iran van een nucleair wapen af te houden en die verder door iedereen wordt gesteund. Sindsdien voerde Trump sancties tegen Iran op, waardoor Teheran economisch zwaar wordt getroffen. De afgelopen weken volgden de incidenten rond de Perzische Golf zich in hoog tempo op, waarbij ook Iran zich overigens laat gelden.

Critici van Trump wijzen erop dat hij als de brandweerman is die eerst een fikkie stookt om vervolgens de boel heroïsch te gaan blussen. Precies dat is het probleem: een brandweerman moet geen brand stichten, omdat hij als geen ander zou moeten weten dat een ­kleine vuurhaard altíjd de potentie van een uitslaande brand in zich draagt.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden