CommentaarVerkiezingen VS

Trump heeft afstand genomen van het land dat hij zou moeten leiden

null Beeld
Trouw

Amerika is de toorts die de wereld verlicht. Althans, dat vindt Donald Trump, die zijn nominatie als presidentskandidaat voor de Republikeinen afgelopen nacht afsloot met een toespraak van meer dan een uur. Een ellenlang verhaal, dat weliswaar stof genoeg zal bieden voor nieuwe filmpjes van comedienne Sarah Cooper, die de woorden van Trump briljant kan parodiëren, maar dat toch vooral een dystopisch beeld oproept van een land dat ooit bekendstond als de leider van de vrije wereld.

Wie de beelden uit Kenosha, Wisconsin, van de afgelopen dagen bekijkt, ziet geen licht maar een chaotische duisternis, waarin een jongen van zeventien jaar in alle chaos twee mensen doodschoot. De onrust in Wisconsin is de volgende episode van de burgerprotesten tegen politiegeweld en racisme. De dynamiek rond deze protesten heeft een grimmig karakter gekregen, met de opkomst van gewapende burgermilities en groeiende polarisatie op straat en online.

In de Verenigde Staten is het gebruikelijk dat kandidaten elkaar in verkiezingstijd op het scherpst van de snede bestrijden. Iedere splinter in het oog van de ander spat in balkformaat in campagne-advertenties van het scherm. Er vallen vaak keiharde woorden en kandidaten moeten maandenlang topsport bedrijven om geen fouten te maken.

De wereld op zijn kop

Dit keer is het anders. De zittend president lijkt in maart afstand te hebben genomen van het land dat hij moet leiden, toen de pandemie uitbrak. Trump heeft zijn handen afgetrokken van de straten en wijken van Amerika en geeft zijn opponent Joe Biden de schuld van alles wat daar verkeerd gaat. De wereld op zijn kop, net als de waarheid in zijn toespraak.

Kan zo’n grimmige campagne uitmonden in ordelijke, vreedzame verkiezingen? Het is vurig te hopen van wel. Misschien dat de hoop moet komen van de Amerikanen zelf. En dan niet van de gewapende burgers die het recht in eigen hand nemen, maar van bestuurders die, ondanks hun president, proberen de orde te handhaven en hun politiekorpsen te hervormen, van al die steden waar de anti-racismeprotesten wel rustig verlopen, van de vrijwilligers die zich inspannen voor kiezersregistratie zodat straks iedere Amerikaan van zijn stemrecht gebruik kan maken.

Van burgers die zich wel iets aantrekken van de boodschap van de protesten. Zoals de sporthelden, de basketballers, honkballers, voetballers en tennisters die staken voor sociale verandering. En dat wil wat zeggen, in een land waar sport – op tv – entertainment is en big business. Dat laatste is misschien dan toch de taal die Donald Trump het best verstaat.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden