null Beeld

CommentaarAmerikaanse democratie

Trump blijft democratie ondermijnen

Als alle nog levende defensieministers waarschuwen tegen een onwettig gebruik van de strijdkrachten, is er in een land echt een probleem. En in de Verenigde Staten is dat helaas aan de hand. Tien ex-ministers riepen in een opinieartikel de vertrekkende Republikeinse president Donald Trump op de verkiezingsuitslag te respecteren en de Democraat Joe Biden als nieuwe president te aanvaarden. En die tien zijn geen beleidsmakers die de confrontatie schuwen: ministers als Dick Cheney, Robert Gates en Donald Rumsfeld hebben meerdere malen namens hun president in het buitenland het leger ingezet.

In dit geval waarschuwen de ministers echter tegen de inzet van strijdkrachten in eigen land. Bijvoorbeeld als Trump de noodtoestand zou willen uitroepen om alsnog nieuwe verkiezingen af te dwingen in deelstaten waar hij heeft verloren van Biden – een optie waarover hij zijn adviseurs zou hebben bevraagd. Nog steeds rept Trump namelijk van fraude, dit weekeinde nog probeerde hij de verantwoordelijke bestuurder in Georgia zover te krijgen ergens nog pakweg 12.000 stemmen voor hem te vinden die zouden zijn achtergehouden. De man weigerde gelukkig en gaf het gesprek met Trump vrij, maar de aanhoudende pogingen van dit Amerikaanse staatshoofd om de verkiezingen te ondermijnen blijven stuitend.

Dezer dagen zal blijken of Trump met zijn gedrag de Republikeinse partij alsnog schade heeft berokkend. In Georgia stonden gisteren immers twee Senaatszetels op het spel. Als veel Republikeinse kiezers in Georgia zijn thuisgebleven omdat ze door Trumps aanvallen op het verkiezingsresultaat niet meer geloven in het kiesproces, dan kunnen die zomaar in handen vallen van de Democraten. Die zouden daarmee naast het Huis van Afgevaardigden ook de Senaat in handen krijgen.

Dat zou enerzijds treurig zijn – het schaadt een democratie als delen van het electoraat geen vertrouwen in het kiesproces meer hebben. Maar de bestuurbaarheid van de VS en de mogelijkheden voor Joe Biden om zijn beleid te realiseren zouden er paradoxaal genoeg wel op vooruitgaan. En, maar dan wordt het heel speculatief, deze electorale schade zou de Republikeinen er in de breedte van kunnen overtuigen nu eindelijk eens afstand te nemen van het destructieve gedrag van Trump. Zoals de ministers van defensie  deze week ook hebben gedaan.

Vandaag moet het Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen bekrachtigen, nadat het kiescollege in de VS dat al in december deed. Dat maakt de weg vrij voor de formele machtsoverdracht op 20 januari. Maar de gebeurtenissen deze week maken opnieuw duidelijk dat de vertrekkende president niet zal stoppen met zijn aanvallen op Joe Biden en op diens legitimiteit als staatshoofd. En dat is een dieptreurig vooruitzicht.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden