null Beeld

OpinieBrief van de hoofdredactie

Trouw schrijft ook kritisch over het coronabeleid

Wij vinden zelf dat we relatief weinig over sport schrijven. Dat geldt des te meer voor het nieuwskatern, waar echt iets uitzonderlijks moet zijn gebeurd wil een verhaal met sport als onderwerp de pagina’s voorin de krant halen.

Toch zegde deze week een mevrouw haar abonnement op, omdat er te veel sportonderwerpen in het eerste katern stonden, vond ze. Te weten corona en de Tour de France, de valpartijen in het wielrennen en Ronald Koeman die trainer was geworden bij Barcelona. In mijn ogen tamelijk serieuze nieuwsonderwerpen die het gewone ‘sportgebeuren’ overstijgen en dus ook een plek moeten krijgen in het eerste katern.

Geen strobreed in de weg gelegd

Ik las haar mail daags nadat ik was teruggekeerd van vakantie. Een tamelijk onbezorgde reis met een uitstootloze auto langs de kusten van de Baltische staten en het noorden van Polen. De landen waar we doorheen reisden kleurden oranje, niet omdat er veel coronabesmettingen waren, maar omdat deze landen Nederland een coronahaard vonden en dus Nederland deze landen weer tot code oranje bombardeerde. Ingewikkeld verhaal en niet altijd even logisch. Ons werd in die landen geen strobreed in de weg gelegd en we genoten volop van steden als Helsinki, Tallinn, Riga, Vilnius en Gdansk. Het enige ongemak dat wij hadden bestond uit muggenaanvallen bij het voormalige hoofdkwartier van Hitler, de Wolfsschanze, in Noord-Oost Polen en bij het Duitse eiland Rügen.

Tijdgeest

Terug op de redactie stond alles uiteraard in het teken van de lancering van ons nieuwe zaterdagmagazine Tijdgeest en de vele mails van lezers, onder wie de mevrouw die haar abonnement opzegde vanwege een teveel aan sportverhalen in het eerste katern. De meeste lezers die ons of mij schreven, hadden wel wat anders aan hun hoofd. Opvallend vond ik de klacht dat ‘mainstream­media’, waaronder Trouw, te veel aan de leiband zouden lopen van de overheid als het gaat om de bestrijding van Covid-19. We zouden te weinig ruimte bieden aan critici van dat beleid en aan alternatieve ideeën en opvattingen aangaande deze ziekte.

Ik waag dat zeer te betwijfelen. Trouw is een onafhankelijke krant die net als de meeste andere media de kritische blik op alles wat er speelt in het DNA heeft zitten. Wat wel een rol speelt is dat het virus aanvankelijk zo onbekend was, dus ook de kennis over de besmettelijkheid en de effecten er van. Ruim een half jaar later weten we meer. Zo was er deze week het nieuws dat je twee keer besmet kan raken, terwijl juist in het begin werd gezegd dat je na besmetting immuun zou zijn. Of neem de aerosolen-discussie, verspreiden ze corona of niet. Ik weet het nog steeds niet.

Verschillende opvattingen

De verschillende opvattingen over het nieuwe coronavirus, nieuws uit wetenschappelijke publicaties, maar ook het voortschrijdend inzicht hoe je de verspreiding van het virus kunt indammen, ik heb het allemaal kunnen lezen in onze krant en op onze site. En uiteraard richt de kritiek zich op het kabinet als maatregelen onlogisch of innerlijk tegenstrijdig zijn, of als andere partijen, zoals gemeenten, er weer andere opvattingen op na houden.

Het debat daarover houdt de macht scherp. Onderwijl hoop ik dat ons nieuwe magazine Tijdgeest bij u in goede aarde valt.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden