OpinieVrijhandelsverdrag

Trouw, neem de bezwaren tegen Ceta serieus

Hans Hagen, lezer te Woerden, vindt dat de krant in het commentaar te lichtvaardig over de bezwaren tegen het handelsverdrag met Canada heenstapt.

Onder de kop ‘Ceta moet er gewoon komen’ geeft de hoofdredactie van Trouw in het commentaar een weinig doorwrocht advies (Opinie, 17 februari). De discussies in de Tweede Kamer worden afgedaan met ‘de oneigenlijke argumenten (en de onredelijke eisen) vlogen over en weer in het uitgebreide debat over het Ceta-verdrag’. De door ‘populistisch rechts’ en ‘weldenkend links’ geuite zorg om dierenwelzijn, veroorzaken van armoede elders, overdracht van soevereiniteit en nieuwe rechtsverhoudingen komt volgens Trouw slechts voort uit angst. Niet de uitdaging, maar het defensief is leidend. En bovendien kan Nederland dit alleen toch niet oppakken. Ten slotte de geruststelling, dat het verdrag genoeg waarborgen bevat, zodat angst onterecht is.

Het redactioneel commentaar is te oppervlakkig, want het gaat niet echt in op de meningsverschillen in de samenleving. Het afwegen van steekhoudende argumenten van beide kanten ontbreekt. Er is bovendien sprake van een hinderlijke framing (populistisch rechts, weldenkend links). Het gaat volledig voorbij aan het feit dat ook andere landen zoals Italië en Frankrijk verzet tonen; we staan in Nederland dus niet alleen met onze twijfels.

Dat internationale handel ons land in het verleden welvaart bracht en nog steeds brengt, lijkt in het Trouw-commentaar het zwaarste argument voor Ceta. Maar daarin ligt ook de grootste zwakte. Tenminste twee zaken laat men liggen. Allereerst de negatieve kanten van handel in het verleden. Hoeveel oorlogen voerden we alleen al in Indonesië en de West om rijkdom te verwerven ten koste van de lokale bevolking? En hoe verhouden zich de handelsvoordelen die de uitbreiding van de EU bracht tussen West- en Oost-Europese landen? Maar het belangrijkste punt is de allesoverheersende macht van de grote multinationals en de miljarden van het flitskapitaal. Waarschuwingen zijn er genoeg, zoals van de Israëlische filosoof Harari of van de Britse journalist Oliver Bullough.

Niet alleen een zaak van angsthazen

De hiermee samenhangende groeiende weerzin tegen globalisering is niet alleen een zaak van Nederlandse ‘populistische’ of ‘weldenkende’ angsthazen. Het is een internationaal fenomeen dat, leuk of niet, serieus genomen moet worden. Daarom is een signaal van Nederland aan Europa en Canada noodzakelijk: geen ongeclausuleerde goedkeuring maar tenminste een principiële afwijzing van de beroepsprocedure voor bedrijven en duidelijker waarborgen van het recht om eigen eisen aan voeding, dierenwelzijn en milieu te stellen.

De Tweede Kamer heeft deze week al kanttekeningen geplaatst bij haar instemming. De senaat buigt zich er nog over en zal minister Kaag tot hardere toezeggingen moeten dwingen.  

Lees ook: 

Ceta moet er gewoon komen

Handel kan naast het brengen van welvaart (zeker voor Nederland) ook bij uitstek een middel zijn om vreedzame relaties tussen landen te bevorderen. Maar als het debat vorige week in de Kamer over het nieuwe handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie (Ceta) exemplarisch is voor het klimaat in Nederland, dan zijn we dat hier volledig uit het oog verloren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden