Brief van de hoofdredactie Cees van der Laan

Trouw biedt een samenvatting van de werkelijkheid

Lezers sturen mij bij tijd en wijle een brief waarin ze klagen dat de krant te weinig positief nieuws biedt. ‘Het mag allemaal wel wat optimistischer’, luidt samengevat het goedbedoelde advies.

Ik moest hieraan denken toen ik op vakantie in Azerbeidzjan een lokale krant las. Een land dat al meer dan honderd jaar in diverse vormen een dictatuur is en waar niet of nauwelijks persvrijheid heerst.

Wie daar de krant leest, overvalt ogenschijnlijk een of andere vorm van gelukzaligheid – hier is het leven goed.

Op de voorpagina van Azer News: ‘Meer toeristen naar ons land’. ‘Olie en gasexporten omhoog’. ‘Meer ­samenwerking tussen Azerbeidzjan en Frankrijk’.

Ook binnenin gaat het alleen maar goed met het land aan de Kaspische Zee. ‘Meer treinen naar Georgië’. ‘Handel met Turkije neemt toe’. ‘Meer leningen voor ons land’. ‘Jong muzikaal talent verovert harten’.

Een selectief en onwerkelijk beeld

Pagina’s lang alleen maar goed nieuws. Ik kreeg er de kriebels van, het begon te irriteren. Als lezer, maar ook als journalist, als waarnemer van de werkelijkheid.

Vanzelfsprekend zal iedereen ­begrijpen, waarschijnlijk ook in Azerbeidzjan zelf, dat media daar een ­uiterst selectief en onwerkelijk beeld schetsen van de situatie aldaar.

Ongetwijfeld zullen de diverse ­lezers van Trouw dit niet voor ogen hebben als ze aandacht vragen voor meer positief nieuws. Ik denk trouwens dat deze stelling – de krant biedt alleen negatief nieuws – niet vol te houden is.

Uiteraard melden wij dagelijks wat er allemaal aan nieuws is, lokaal, landelijk en internationaal, variërend van moord en doodslag tot politieke conflicten, geweld en economische ontwikkelingen. Maar we proberen ook de oorzaken van zaken die goed gaan te beschrijven en uit te leggen.

Je zou kunnen zeggen dat een ­samenvatting van alles dat anders is, dat zich onttrekt aan de dagelijkse routine, dat bijzonder of opmerkelijk is, de krant en onze digitale platformen haalt, zowel positief als negatief.

De yeps

Eén prachtig voorbeeld hiervan is ons meest recente journalistieke project: het onderzoek naar de young elderly persons (yeps) – al bij voorbaat excuus voor de Engelse benaming – waarvan het eerste verhaal donderdag werd gepubliceerd. Een onderzoek dat aan de keukentafel ten huize van ­redacteur Hans Marijnissen werd geboren toen hij met zijn vrouw sprak over de derde levensfase, het leven na je 65ste. Het gesprek werd een idee, het idee een plan, het plan een journalistiek onderzoek én een enquête.

Wat ik bijzonder vind aan dit ­onderzoek, dat hij met Marten van de Wier uitvoerde, is de gebalanceerde insteek. Ouderen zijn langer gezond en fit en denken daardoor te weinig na over de laatste fase waarin ze veel zorg nodig hebben. De krant bedacht zelf de term young elderly persons, waar mensen boven de 65 gewoon al heel lang oud worden genoemd.

‘En dat blijven we decennialang, tot onze dood’, concluderen de redacteuren. De krant zoekt in samenwerking met publiciste Nelleke Noordervliet, Frits Spits van het radioprogramma ‘De Taalstaat’ en onze taalexpert Ton den Boon naar ‘mooiere woorden’ om deze levensfasen te duiden. Vanaf vandaag publiceren we zes afleveringen van de zelf bedachte cursus ‘leefplezier’.

Ik geloof niet in de mooie wereld die de collega’s van Azer News schetsen. Trouw biedt een samenvatting van de werkelijkheid en daar waar het mogelijk is, bieden we oplossingen en geven we adviezen.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden