Commentaar

Treurig dat twee bakens van de democratie in troebel vaarwater zijn beland

Van politieke samenwerking tussen de partijen was in Washington al nauwelijks sprake, maar met het onderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure tegen president Trump breekt een nieuwe fase aan. Het onderzoek zal de politiek in de Verenigde Staten domineren, en een eventueel besluit om daadwerkelijk zo’n procedure te starten zal de politiek vermoedelijk lamleggen.

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, begint het onderzoek vanwege mogelijk misbruik door Trump van zijn positie als president. Hij zou Oekraïne financieel onder druk hebben gezet om zijn advocaat te voorzien van belastend materiaal over de zoon van Joe Biden. Die werkte in de energiesector van Oekraïne, waar corruptie aan de orde van de dag is. Zou Biden junior in Oekraïne inderdaad fouten hebben gemaakt, dan heeft Trump daarmee een krachtig wapen tegen Biden senior, de Democraat die grote kans maakt zijn tegenstrever te worden voor het presidentschap.

Een deel van de Democraten wilde al langer een afzettingsprocedure tegen Trump. Bijvoorbeeld vanwege zijn zakelijke banden met Russen en vanwege zijn pogingen het onderzoek te belemmeren naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Maar Pelosi was terughoudend: bij een aanval op de president komen ook de aanvallers zelf onder vuur te liggen. Nu het erop lijkt dat Trump een ander land expliciet heeft verzocht om informatie te verschaffen over de zoon van een tegenstander – en dat land daarmee vraagt zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd – is ook voor Pelosi de grens bereikt.

Dwarsbomen en blokkeren

Daadwerkelijke afzetting is nog ver weg: de Republikeinen in de Senaat kunnen de procedure dwarsbomen, dan wel afzetting blokkeren. Ook onder hen hebben sommigen echter sterke bezwaren tegen de wijze waarop de president inlichtingendiensten bewerkt om zijn problemen toe te dekken en de manier waarop hij buitenlands beleid mede laat bepalen door privébelangen.

Veel respect zullen de politici in Washington niet verdienen met dit keiharde gevecht. Het gesteggel over procedures, de juridische haarkloverij, de verhoren, de wederzijdse verwijten: veel kiezers zal het niet bekoren. De vergelijking met Groot-Brittannië dringt zich op, waar de brexitstrijd wordt uitgevochten tot de Hoge Raad aan toe. Ook daar schendt de regeringsleider fundamentele regels, ook daar kan het destructieve politieke gedrag slechts worden gekeerd met noodgrepen, ook daar lijkt het landsbestuur tot stilstand te komen.

Dat twee bakens van democratie in de wereld in zo’n troebel vaarwater terecht zijn gekomen, is buitengewoon treurig.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden