De overheid moet in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gedupeerden compenseren, vindt A.P. van Dijk, gepensioneerd FNV-vakbondsbestuurder.
Vakbonden hebben een akkoord bereikt. Daarin wordt de veel te snelle stijging van de AOW-leeftijd afgeremd, de boete op drie jaar eerder ophouden dan de AOW-leeftijd opgeheven, komt er een pensioensysteem zonder de (arm)rekenrente van de overheid die ertoe geleid heeft dat pensioenen niet geïndexeerd werden of zelfs verlaagd, ondanks dat de pensioenvermogens in tien jaar verdubbeld zijn.
De SP stelt dat er rechten worden afgepakt als de werknemers en gepensioneerden van het huidige pensioenstelsel naar het nieuwe pensioenstelsel gaan in 2026. Volgens mij is dat een nepprobleem. Je gaat met hetgeen je aan pensioenrecht hebt opgebouwd over naar het nieuwe systeem. Niks afpakken.
Vetorecht
Bovendien is er per pensioenfonds collectief vetorecht door de deelnemersraden. Ook zal met vakbonden en werkgevers overeenstemming bereikt moeten worden per pensioenregeling.
Het echte probleem zit hem in de periode tot aan het overgaan, uiterlijk 2026, naar het nieuwe systeem. Tot het overgaan blijft de rekenrente bestaan. Daarna niet meer. De rekenrente die tot de theoretisch lage dekkingsgraad leidt omdat ervan uitgegaan moet worden, van de overheid, dat er geen rendementen gemaakt worden.
In 2020 en 2021 geldt niet de vereiste van een dekkingsgraad van ten minste 104,5 procent (als graadmeter of een fonds voldoende vermogen heeft om aan zijn pensioenverplichtingen te voldoen). De grens ligt op 90 procent, op grond van bijzondere economische omstandigheden. Vanaf 2022 tot aan 2026 geldt echter weer 104,5 procent. Die dekkingsgraad wordt gemeten op 31 december van elk jaar. Voor alle duidelijkheid, in andere landen geldt een hogere rekenrente dan in Nederland. De geest van Colijn en professor Oud (oprichter van de VVD) waart hier nog steeds rond.
Het ligt voor de hand dat politici en vakbonden het voortzetten van deze verlaagde dekkingsgraad of het toepassen van de toekomstige regels zonder rekenrente van minister Koolmees eisen tot aan het nieuwe stelsel. De bijzondere economische omstandigheden zijn immers onveranderd of in toenemende mate van toepassing.
Door de commissie Dijsselbloem is geadviseerd de rekenrente nog lager te maken. Een advies, dat minister Koolmees heeft overgenomen, waardoor er ook een probleem is met de pensioenpremies. Die moeten volgend jaar fors verhoogd worden. Iets wat de problemen, veroorzaakt door de coronacrisis, verergert in plaats van vermindert.
Niet voldoende gecompenseerd
En dan is er nog het probleem dat een (klein) deel van de werknemers, niet voldoende gecompenseerd wordt voor de gevolgen van de afschaffing van de wettelijke pensioenopbouw. De politiek schaft die af, oftewel: tijdens het spel wijzigt zij de spelregels. Het is niet meer dan redelijk dat Koolmees de resterende compensatie betaalt.
Het zijn de politieke partijen die in meerderheid de veel te lage rekenrente handhaven waardoor het kortingszwaard boven werknemers en gepensioneerden blijft hangen. Zij zijn het ook die de wettelijke doorsnee pensioenopbouw (een gelijk percentage opbouw van het loon, of je nu oud of jong bent) afschaffen en tot nu toe niet bereid zijn de schade te compenseren.
Tijd voor verandering. Politieke partijen zijn de oorzaak van pensioenproblemen. Tot aan de overgang naar het nieuwe pensioensysteem zonder rekenrente, moet er niet gekort worden. Pas de regels van het nieuwe systeem waarover overeenstemming is, alvast toe.
Ook moet het (kleine) deel van de werknemers van 35 jaar en ouder, die door het wijzigen van wettelijke spelregels tijdens het spel achteruit zouden gaan, door de regering gecompenseerd worden.
Lees ook:
Grote pensioenfondsen dreigen volgend jaar toch te moeten korten
De grote pensioenfondsen in Nederland dreigen volgend jaar toch te moeten korten op de pensioenen, ondanks de vorige maand aangekondigde maatregelen van de overheid om massale pensioenkortingen te voorkomen.
https://www.trouw.nl/economie/grote-pensioenfondsen-dreigen-volgend-jaar-toch-te-moeten-korten~b435e272/
Eindelijk klinkt het verlossende ‘ja’: leden FNV stemmen in met uitwerking pensioenakkoord
De kogel is door de kerk. Eindelijk. Het ledenparlement van de FNV heeft zaterdag voor het pensioenakkoord gestemd.
https://www.trouw.nl/economie/eindelijk-klinkt-het-verlossende-ja-leden-fnv-stemmen-in-met-uitwerking-pensioenakkoord~be2ede73/
(SORRY , IK KAN THUIS GEN LINKS INPLAKKEN)