null Beeld

Lezersreacties

Tomatencrisis? Waarom brengen we niet uitsluitend lokale seizoensproducten op de markt

Redactie Trouw

Verwend met tomaten

Pijnlijk trof mij het verhaal over de Britse ‘tomatencrisis’ (Trouw, 6 maart). Wáárom, in deze tijd van zoveel échte crises, met het klimaat aan de top, crisis gebruiken voor iets wat haarfijn onze luxe weergeeft. Verwend en gewend als we zijn om alles aan te kunnen schaffen op het moment dat we daar zin in hebben. We weten toch dat er energie gespaard moet worden willen we overleven? Op de markt in mijn woonplaats voer ik regelmatig gesprekken met handelaars hierover. Hun commentaar, ook bij de biologisch groenteboer: de consument vraagt er om en wij moeten overleven… Dwang van de consument dus. Waarom niet uitsluitend lokale, seizoensproducten op de markt gebracht? Die zijn er meer dan genoeg en bovendien: wat is leuker dan na de winterse kool en wortelperiode weer tomaten te proeven… Het zomerse gevoel!

Els Brouwer-Elfferich, Zeist

Trein geeft ook rust

De trein is echt schoner dan de auto, meldt Trouw (7 maart). Met de trein stoot je niet alleen minder CO2 uit, je kunt er ook relaxen of werken. Op de weg in de auto is het meestal stress. Fietsen naar het station? Lekker even in de buitenlucht! Ik trein al jaren, het geeft mij rust.

Robbert de Graaf, Zwolle

Achterhoeks

Leonie Cornips hoopt dat provincies het opnemen voor meertaligheid en noemt enkele regionale talen (Opinie, 4 maart). Ze vergeet het Achterhoeks te noemen dat nog veel wordt gesproken, deel van het Nedersaksisch taalgebied met de eigen WALD-spelling.

Karin Klein Lebbink, Wichmond

Vermanend vingertje

Na onder andere de toeslagenaffaire, Groningen, de stikstofcrisis, nu dus de Tennet-affaire waarbij de Nederlandse stroomnetbeheerder de Duitsers met grote schulden achterlaat. Nederland drugsland, Nederland prostitutieland en vooral Nederland met het vermanende vingertje. Een land dat anderen de maat neemt om de aandacht van het eigen onfatsoen te verdoezelen. Weinig veranderd sinds de VOC-tijd. Ik schaam mij Nederlander te zijn.

Jantje Bonthond, Norg

Proficiat met democratie

Lezer Ruurd Vlaardingerbroek adviseert niet te stemmen op partijen die aantoonbaar fouten hebben gemaakt in voorgaande regeringsperioden (4 maart). Wie alleen maar inzoomt op de gemaakte fouten zoals we elke dag kunnen horen en lezen, gaat een dergelijk standpunt innemen. Ondanks een versplinterd politiek klimaat wonen we nog steeds in een van de best georganiseerde democratieën ter wereld. Proficiat!

Karel Pander, Garyp

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden