OpinieConflict Israël-Hamas

Toetsenbordstrijders, verspreid die nuance over Israël en de Palestijnse Gebieden

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Snelle meninkjes over de strijd tussen Israël en Palestijnen helpen niet mee om te bereiken wat beide partijen willen: leven in vrede, veiligheid en vrijheid, schrijft Naomi Mestrum, adjunct-directeur van het CIDI.

Naomi Mestrum

Het meest binnenlandse buitenland”, zo noemde Frans Timmermans Israël en de Palestijnse Gebieden ooit. Anno 2021 blijft dat zo: het conflict kwam naar onze straten en Nederlandse Joden worden uitgescholden om het handelen van Israël. Instagram, Twitter en TikTok maken import van het conflict nog makkelijker.

Op sociale media worden complexe onderwerpen besproken door mensen met een totaal gebrek aan aandachtsspanne en achtergrondkennis. De influencer ziet iets, hoort iets, maar voelt vooral iets. En omdat er zo erg wordt gevoeld, is dat gevoel waar. Discussie is overbodig: het enige wat telt is hun volgers vertellen wat zij moeten voelen. Coronacomplotten of geopolitiek: zolang 140 tekens maar likes opleveren, heeft de Twitteranalist overal verstand van. ‘Alternatieve feiten’ kunnen kennis echter niet vervangen.

Daarom hier een korte samenvatting voor deze influencers. Ooit heersten de Britten over wat sommigen ‘Palestina’ noemen. Zij veroverden het zelf van het Ottomaanse Rijk. Er was nooit een Palestijnse staat. Wel een Joodse staat, maar die werd tweeduizend jaar geleden ingenomen door de Romeinen. En nu vechten daar dus twee volkeren om hetzelfde land. De enige werkbare oplossing? Zorg voor twee staten voor twee volkeren, door vredesonderhandelingen. Al in 1947 werd deze oplossing voorgesteld door de VN. De Joden accepteerden het plan. De Arabieren deden dat niet. Van 1948 tot 1967 waren de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza volledig in Arabische handen. Er had toen al een Palestijnse staat kunnen worden opgericht. Het gebeurde alleen niet.

Opnieuw weigerden de Palestijnen

Israël bood de Palestijnen al in 2000 een levensvatbare staat aan. Opnieuw weigerden Palestijnen deze tweestatenoplossing. Nadien volgden nog vele pogingen, maar de Palestijnen zeiden altijd ‘nee’.

Zijn influencers alleen geïnteresseerd in het Gaza van vandaag? Nou, dat heeft Israël in 2005 ontruimd, hopend op vrede. Alle Joden werden er weggehaald, en Israël liet moderne infrastructuur achter. Een uitgerekende kans voor Palestijnen om een eigen staat op te bouwen. Twee jaar later greep terreurgroep Hamas er de macht, met een moordpartij op de eigen bevolking. Er was toen geen TikTok, anders hadden we misschien gezien hoe zij andere Palestijnen van flats af gooiden.

Wie op sociale media voor Hamas juicht, juicht dus voor een terroristische organisatie. Dat is niet slechts een mening, maar ook hoe de hele Europese Unie en de VS Hamas aanduiden. Haar doel is Israël te vernietigen en een islamitische staat te stichten. Dat is bij de influencers waarschijnlijk wel bekend.

Niemand heeft iets aan eindeloze debatten

Op sociale media praten Nederlandse influencers goed dat Hamas duizenden raketten afvuurt op Israëlische burgers, want er loopt een rechtszaak over huizen en moslims werden lastiggevallen met ramadan. Een verkeerde voorstelling van zaken, maar vooral: geen rechtvaardiging voor het beschieten van burgers. Israël kan niet anders dan terugslaan. Alleen praten helpt niet tegen een terreurorganisatie die jou dood wil hebben.

Aan de toetsenbordstrijder wil ik meegeven dat niemand wat heeft aan eindeloze debatten over wie gelijk heeft. Israëli’s en Palestijnen hebben uiteindelijk dezelfde wens: naast elkaar kunnen wonen in vrede, vrijheid en veiligheid.

Israëli’s zijn voortdurende conflicten allang zat. Israël sluit graag vrede, en doet dat met steeds meer Arabische landen. Toetsenbordstrijders kunnen helpen om steeds meer mensen mee te krijgen op deze weg. Dat betekent eerst wat lezen, ook nuance leren, het perspectief verbreden en kritisch kijken naar beide zijden. Een mening hebben is prima, en dat jij en ik het niet eens zijn, is prima. Maar laten we het gesprek voeren op basis van kennis en feiten. Toetsenbordstrijders moeten hun volgers ook wijzen op de complexiteit van de zaak. Want zij verdienen niet alleen emotie, maar ook kennis, nuance en een bredere visie dan alleen een ‘slechterik’ aanwijzen.

Lees ook:

Waarom de timing van het oplaaiende geweld tussen Israël en Hamas zo opvallend is

De verleiding is groot om de huidige strijd tussen Israël en Hamas te vergelijken met de vorige conflicten tussen de twee kemphanen. Toch is de ronde van 2021 anders.

Palestinaprotesten op de Dam: ‘Samen moeten ze er iets van zien te maken’

Na het Utrechtse Jaarbeursplein op vrijdag stroomde de Amsterdamse Dam zondag vol met demonstranten die zich verzetten tegen het geweld van Israël tegen de Palestijnen. Ook in andere binnensteden waren Palestina-protesten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden