Het antwoord opde vraag van Monic

‘Toen de vluchtelingen die niet op ons leken hier aanklopten, hebben wij gefaald’

null Beeld

Heeft de lezer een Europagevoel voor vluchtelingen uit Oekraïne? Nee. ‘Huidskleur of geloof doen er niet toe.’

redactie Opinie

Blauwogig

Ik voel mij nu zeker geen Europeaan, heb zelfs schaamte naar andere vluchtelingen die niet zoals onze zogenoemde Oekraïense broeders er blond, blauwogig uitzien en christelijk zijn. Ik voel betrokkenheid bij elke vluchteling, ongeacht huidskleur, ras of geloof.

Mark Nikamp Raalte

Babah

Monic Slingerland haalt aan hoe Babah Tarawally (Opinie, 17 maart) beschreef dat hij jaloers is op wat er wordt gedaan voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wat een indringende column was dat. Ondanks alle terechte zorgen om en aandacht voor de Oekraïners zouden we ook bij onszelf te rade moeten gaan. Waarom hebben wij als land zo gefaald toen die andere mensen in extreme nood aan onze deur klopten? Het verschil in opvang en hulp is schrijnend. Misschien dat de krant er nog wat meer aandacht aan kan geven.

Gerald ten Wolde Woudenberg

Medeleven

Babah Tarawally is teleurgesteld omdat hij zeven jaar moest wachten. Die klacht hoor je vaker en ik word er een beetje treurig van. We hebben in Europa veel mensen uit Syrië opgevangen. Ik zelf heb lang een jongeman uit Togo opgevangen in de weekeinden. Dat was voor hem een geluk en voor ons ook. Hij woont nu in Engeland en we bezoeken hem regelmatig. De burgemeester van Palermo deelde paspoorten uit aan Afrikanen die binnenkwamen. Niet het Europagevoel, maar medeleven maakt dat we willen helpen

Wilhelmien Pierik Culemborg

Zwaarder

Ik denk dat het vooral om beeldvorming over vluchtelingen gaat. Pas als je Syriërs en Afghanen hebt ontmoet, en hun verhalen gehoord, realiseer je je weer dat ook zij op de vlucht zijn. Ontheemd. En ongerust over de thuisblijvers. En dat het voor hen zwaarder is, omdat ze door sommigen in Nederland vijandig worden bejegend.

Marja Sonneveld Maassluis

Uitzonderlijk?

Uit alles blijkt dat de Europese vluchteling ons liever is dan de Afrikaanse of de Aziatische. De (christelijke) bevolking van Oekraïne rekenen we tot de Europese familie in de eigen regio. Maar, naar Matteüs: als je alleen je broers en zussen vriendelijk bejegent, wat voor uitzonderlijks doe je dan?

Arnold van der Leer Hoensbroek

Mentaal wapenen

Dat Oekraïne Europees is, is een gegeven. Het land is dichtbij en de gebeurtenissen controleerbaar. Het volk is moedig en wil een eigen weg, los van Grote Broer. Vrouwen, kinderen en ouderen vluchten niet per se naar de welvarende, maar naar de dichtstbijzijnde landen. Mannen blijven en vechten. De terreur van Russische leiders is bekend. Dictators kunnen alleen bestaan door het ploeteren, bloeden en zwijgen van hun volk. Volk dat geïsoleerd, gehersenspoeld en bedreigd moet worden. En desnoods vernietigd. Daarom moeten wij Oekraïne steunen. En onszelf, ook mentaal, wapenen tegen de Poetins. Mijn vrijheid is mij lief.

Pieternel Honders Sassenheim

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden