null Beeld

OpinieLezersreacties

Tijd voor verandering: onze digitale krant wordt al jaren iedere morgen op tijd bezorgd.

Redactie Trouw

Kranten bezorgen

Naar aanleiding van het artikel over het tekort aan bezorgers (Trouw, 16 april): misschien kleinere bezorgwijken maken en de bezorgers ontzorgen. Niet meer heen en weer fietsen naar het distributiepunt en daar katernen invouwen. Je vindt een kratje met jouw kranten voor de deur. Door een elektro-karretje wordt het lege kratje van de vorige dag omgewisseld met jouw kranten voor die dag. Logistieke optimalisatie. De boodschappenbezorger werkt al zo.

Jan-Kees van Elderen, Spijkenisse

Kranten bezorgen (2)

Onze digitale krant wordt al jaren iedere morgen op tijd bezorgd. En in vele opzichten wordt het milieu gespaard. Tijd voor verandering.

Jans Enting, Assen

Kranten bezorgen (3)

Leuk stukje voor het werven van krantenbezorgers . Alleen jammer dat er niet bij wordt verteld dat zij werken als (schijn)zelfstandige en geen recht op vrije dagen en vakantie hebben. Ze dienen zelf voor vervanging te zorgen. Van hun vergoeding gaat de inkomstenbelasting nog af. Mensen die dat voor hun werk doen, betalen zo het volle pond. Als ouder van kinderen die al jaren kranten lopen en als lid van FNV verbaas ik me er ook over dat Hans Robijn van deze vakbond, die zich bij andere sectoren zoals het bezorgen van pakketjes druk maakt om schijnzelfstandigheid, dat bij het bezorgen van kranten geen punt lijkt te vinden. Misschien is het een idee om van het bezorgen van kranten een soort duo-banen te maken, waarbij de bezorgers gezamenlijk vrije dagen en vakantie kunnen inplannen.

Dick van Driest, Swifterbant

Discriminatie in de zorg

Geen donkere hulpverlener…..(Opinie, 15 april). Of toch? Vertel bij de aanmelding voor hulp of opname dat de zorg zeer gemengd van kleur is. Dat dat wel even wennen kan zijn maar dat daarin niets verandert. Met deze erkenning neem je al aardig wind uit de zeilen. Mooi voorbeeld: 10 jaar geleden had mijn moeder, boerenvrouw, in de 90, en geen kennissen van kleur, ’s nachts een arts nodig. Na een half uur stond er een donkere man voor de deur. Ik vroeg de arts om mij enkele minuten de ruimte te geven om dit even aan haar te vertellen. “Mam, de dokter is er. Het is een prachtige zwarte man. Zal ik hem binnenlaten?” Dat was goed. Later zei ze: “Wat een fijne dokter.” Een klein schakelmomentje kan heel waardevol zijn.

Mieke van Schijndel, Sint-Oedenrode

Geld terug

Gedupeerde ouders van de Toeslagenaffaire van wie de meesten in financiële problemen zitten, moeten maar wachten op hun geld. Spaarders, die te veel ‘spaartaks’ hebben betaald krijgen voor 4 augustus hun geld terug (Trouw, 16 april). Onbegrijpelijk.

Dick Lafeber, Geldrop

Dromen van schone aarde

Fijn dat veel mensen nu hun huis isoleren en zonnepanelen plaatsen. Ik droomde even van een schone aarde. Tot mijn verbazing hoor ik de hele paaszaterdag vliegtuigen overkomen. Nederlanders gaan er kennelijk massaal even tussenuit. Niks energietransitie. Vliegen is enorm vervuilend, en zolang de tickets goedkoop blijven, pakt niemand de trein. Terwijl er niets heerlijkers is dan wegdromen in de trein.

Julia Vlek, Amstelveen

Onderwijs met muziek

Het onderwijs moet terug naar de basis, het reken- en taalonderwijs, aldus het hoofdredactioneel commentaar (Opinie, 16 april). In de jaren na de oorlog was de basis: rekenen, taal én zingen. Dat was geen luxe maar noodzaak. Wat doet zingen? De schoonheid en de harmonie raakt de kinderen, muziek geeft plezier. Deze gevoelswereld wordt met rekenen en taal niet aangeraakt. Met muziek komen ontroering en saamhorigheid, die niet komt aanwaaien maar moet worden geoefend. Als dat geen basis is?

Willemijn Soer, Zeist

Oude ogen

De rubriek Het consult (15 april) beschrijft nut en noodzaak van de leesbril. Ik wil aandacht vragen voor een ander probleem waarmee oude ogen worstelen: webdesignmode en steunkleuren. Webontwerpers zijn dol op grijze letters op een witte ondergrond of andersom. Oude ogen zien vaak minder contrast, waardoor je grijs op wit of wit op grijs vrijwel niet kunt zien. En als er een tekst met een donkerrode steunkleur in de krant staat, of witte letters op een lichtgele achtergrond, begin ik er niet aan. Leuk die kleurtjes, maar is leesbaarheid is niet belangrijker?

Aly van der Mark, Leeuwarden

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden