null Beeld

Het antwoordWilma van Meteren

‘Thuiswerken zal na corona heerlijk zijn, maar ik wil wel wekelijks naar kantoor’

Niet iedere lezer wil blijven thuiswerken. ‘Praatjes met collega’s zijn hét smeermiddel.’

Koffieautomaat

Ik heb een fijne werkgever die ons nu zoveel mogelijk de keuze laat thuis of op kantoor te werken. Thuis werken is heerlijk en scheelt me drie uur reistijd per dag. Maar die afstand leg ik eens per week graag af. Even mensen in levende lijve spreken, het praatje bij het koffieautomaat. En door de reis kan ik weer even loskomen van werk of privé. Van mij mag deze combinatie blijven bestaan.

Martijn van Dijk-Aantjes Noordwode

Dorpshuis

Als gemeentesecretaris grijp ik mijn kans om na corona niet terug te vallen op de traditionele verdeling. In Maasdriel willen we werken daar waar we nodig zijn. Dat kan op kantoor zijn, óf thuis, maar net zo goed in het dorpshuis, bij de huisartsenpost, in de wijken of bij onze samenwerkingspartners. Dat vergt, naast goede hard- en software, vooral vertrouwen van management en bestuur. We sturen immers niet op aanwezigheid maar op resultaat. Het maakt ons werk leuker en het komt de inwoners ten goede.

Geeske Wildeman Maasdriel

Groter huis

De verwachting is dat we door nieuwe pandemieën meer tijd in de veilige omgeving van thuis zullen doorbrengen. Daardoor zullen de oppervlakten voor woonhuizen toenemen en voor kantoren afnemen. Samen met de impuls die corona gaf aan elektronisch vergaderen, ontstaan gunstige omstandigheden voor thuiswerken. Dat wordt voor veel mensen het nieuwe normaal.

Jan Tolsma Leiden

Liever op kantoor

In de kantoortuin wordt veel gepraat maar weinig gezegd, zegt Erwin Speklé van de ArboUnie (Trouw, 11 juni). Laten we dat praatje nu straks zo gaan missen als we onze toch al krappe woonruimte voor een deel hebben ingericht als werkplek. Dat praatje is een smeermiddel voor onderling begrip en een snel besluit. Over een aantal jaren zullen bedrijfsartsen melding maken van medewerkers met psychische klachten vanwege gebrek aan contact. Managers zullen concluderen dat het samenwerken tussen videohoofdjes toch niet optimaal is, omdat communicatie voor meer dan de helft non-verbaal verloopt. Een student richt een muurkast in zijn studentenkamer in als werplek voor zijn eerste baan. De inwerktijd is lang en hij bouwt maar moeilijk een band op met het bedrijf. Laten we eerst weer een periode terug gaan naar kantoor, in plaats van deze kunstmatige situatie overhaast tot norm te maken.

Miriam Mulders Rijen

Combinatie

Mijn hoop is dat organisaties de ervaring die we met het noodgedwongen thuiswerken hebben opgedaan gebruiken voor een combinatie van thuiswerken en kantoorwerken. Zodat mensen werken in een optimale privé-werk-balans. Het kantoor wordt een ontmoetingsplek en de werkstructuur wordt zo vormgegeven dat uitwisseling en creativiteit (weer) centraal staan. Kapstok wordt niet langer het aantal dagen op kantoor, maar de optimale manier om teamresultaten te behalen.

Doortje ‘t Hart Utrecht

Wilma van Meteren vervangt Monic Slingerland, chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden