null Beeld trouw
Beeld trouw

De vraag vanMonic Slingerland

Thuisblijven of toch een reis maken? Vakantiestress 2020

Monic Slingerland

Een antwoord op deze laatste vraag voor de zomer die ik aan u als lezers voorleg heeft eigenlijk al in Trouw gestaan. Ook in andere kranten trouwens. Het is te lezen op de advertentiepagina’s. Aanprijzingen van tripjes naar Nunspeet of Domburg hebben plaatsgemaakt voor reizen naar Sardinië, naar Bulgarije. En de advertenties voor schommelbanken voor die heerlijke vakantie in eigen tuin zie je ook minder.

Betekent dit dat die goede voornemens van vakanties dicht bij huis en minder vliegen allemaal verdampt zijn met de versoepeling van de regels? Ik kan het me niet voorstellen. In ieder geval is het leven niet terug naar normaal, als het om vakantie gaat. De lucht vertoont nog altijd weinig strepen en op Schiphol is het ook niet zo druk als andere jaren omstreeks deze tijd. Campinghouders en horeca-uitbaters in vakantielanden vrezen voor hun voortbestaan.

Gezien de advertenties in kranten gaan touroperators er toch vanuit dat er genoeg consumenten zijn die nu graag vliegen naar een warme vakantiebestemming. En die behoefte is heel begrijpelijk.

Ik ben nog niet uitgekeken op het onkruid tussen de tegels

Ik ben benieuwd naar uw overwegingen om juist wel eropuit te gaan na maanden thuiszitten en -werken, of dat u daar misschien bedenkingen bij heeft, uit angst voor besmetting, of wegens stress om een vol vliegtuig. Of misschien weet u het nog niet en gebruikt u de eerste week van de vakantie om er nog eens goed over na te denken. Ik heb er geen oordeel over, maar ben vooral benieuwd naar uw overwegingen. Zelf ben ik na drieënhalve maand thuis nog altijd niet uitgekeken op de knotwilgen in de tuin, het onkruid tussen de tegels en het terras van de overburen, maar ik woon dan ook gelukkig niet op een bovenhuis.

Juist nu de behoefte aan afwisseling, ontspanning en het ontsnappen aan de huiselijke sleur groot is, zijn de mogelijkheden beperkt. Het coronavirus houdt geen vakantie. Reizen naar Turkije is riskant, en er is altijd kans dat er in welk vakantieland ook een nieuwe uitbraak komt en terugreizen niet meer kan. En ook zullen restaurants aangepaste service bieden. Geen buffetten meer, bijvoorbeeld. En zijn de zwembaden wel open?

Niet aanlokkelijk

Na weken met pubers of schoolkinderen thuis gezeten te hebben is het vooruitzicht van een thuisvakantie vast niet het meest aanlokkelijke. Kinderen laten logeren bij opa en oma?

De keuze van de vakantiebestemming lijkt misschien een luxeprobleem, maar het is meer dan dat. Het is ook een princiële keuze. Gaan we zo snel mogelijk terug naar het leven voor maart 2020, of blijft er toch iets hangen van de goede voornemens voor een andere levenswijze? Dat hoeft niet groot te zijn, kleine koerswijzigingen kunnen op lange termijn grote gevolgen hebben. Ik hoop dat u uw medelezers wilt laten delen in de overwegingen bij het besluit van de vakantiebestemming. Want die gesprekken worden nu in vele huizen gehouden. Met uiteenlopende uitkomsten.

Vandaar mijn vraag: heeft u al een besluit genomen over de vakantie? En was dat lastig?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden