ColumnIlyaz Nasrullah
Theo Maassen, denk eens aan deze Zomergasten: Rami, Cynthia en Felienne
De kans dat ik deze zomer een paar avonden voor de buis gekluisterd zit, is een stuk groter geworden door de aankondiging dat Theo Maassen Zomergasten gaat presenteren. Helemaal zeker weet ik het niet, want een drie uur durend interview houd ik alleen vol als ik behalve de presentator ook de expertise van de geïnterviewde verfrissend vind. Helaas zijn de beroepen van de Zomergasten vreselijk voorspelbaar, en daarom draag ik – puur uit eigen belang – drie personen voor die ik dit jaar te gast wil zien. VPRO, kies er alsjeblieft minstens één.
Maassen zegt dat hij zich met de kijkers wil verwonderen over de ‘onuitputtelijk fascinerende wereld’ waarin wij leven. Als er één boeiende ontwikkeling is die de samenleving de afgelopen decennia ingrijpend heeft veranderd, dan is het wel de digitalisering. Toch lijkt het alsof dit volledig aan de VPRO voorbijgaat. In 35 seizoenen Zomergasten waren er schrijvers, kunstenaars, filosofen, juristen, journalisten en politici in overvloed. Maar waar zijn de informatici?
Nodig bijvoorbeeld Rami Ismail uit. Rami is een van de bekendste videogame-ontwikkelaars ter wereld. Niemand is geschikter dan hij om te laten zien wat voor moois én wat voor lelijks videogames te bieden hebben.
Uitzonderlijke achtergrond
Het meest interessante aan Rami is zijn missie om de game-industrie wereldwijd eerlijker te maken. Met zijn anekdotes hierover alleen al kan een hele avond gevuld worden. Neem de keer dat hij sprak met videogame-ontwikkelaars in Kenia, die regelmatig de broncode van hun videogames moesten uitprinten (!) omdat ze door stroomuitval geraakt konden worden. Wie wil weten waarom de wereld creativiteit verliest aan deze ongelijkheid, moet met Rami praten.
Of overweeg Cynthia Liem. Cynthia heeft een uitzonderlijke achtergrond: ze is niet alleen afgestudeerd als informaticus, maar ook als klassiek pianist. Naast haar werk als AI-onderzoeker is ze daarom ook op de klassieke podia te vinden, onder andere als één helft van het Magma Duo.
Lezers van Trouw kennen Cynthia al. Zo stond haar analyse van het krakkemikkige fraudedetectiesysteem dat de Belastingdienst gebruikte in de toeslagenmisdaad eind 2021 op de voorpagina. En recent verscheen in deze krant ook een goed gelezen essay van haar hand waarin ze, tegen de achtergrond van de opkomst van ChatGPT, pleit voor de waarde van moeite doen. Cynthia is de persoon die de broodnodige cultuur kan brengen naar de in veel opzichte primitieve IT-wereld.
Een basaal begrip van computers
Of waarom niet Felienne Hermans? Felienne is een topexpert op het gebied van programmeeronderwijs. Relevant, want in dit digitale tijdperk is het een noodzaak dat iedereen een basaal begrip ontwikkelt van hoe computers en software werken.
Bovendien is Felienne een échte innovator die wat mij betreft de Turing Award, de zogenoemde ‘Nobelprijs voor de informatica’, verdient voor haar recente uitvinding van Hedy. Dat is een unieke programmeertaal die het mogelijk maakt om in je eigen taal te programmeren, in tegenstelling tot gebruikelijke programmeertalen die uitsluitend op het Engels gebaseerd zijn. In één klap heeft Felienne het programmeren toegankelijk gemaakt voor de gehele niet-Engels sprekende wereld. Dat is een prestatie die op den duur een plek zal krijgen in de geschiedenisboeken van de informatica.
Ik hoop dat we Rami, Cynthia of Felienne dit jaar in Zomergasten zien. U ook?
Ilyaz Nasrullah is consulent digitale strategie. Hij schrijft om de week een column voor Trouw. Lees ze hier terug.