Beeld Trouw

Column

Terwijl de kerken vallen, zwijgen we

De foto die deze krant gisteren op pagina 12 publiceerde, heeft me vervolgens de gehele dag beziggehouden. 

Natuurlijk en helaas weet ik genoeg over aanslagen die de laatste jaren op kerken en moskeeën werden gepleegd. Over gelovigen die nietsvermoedend in hun godshuizen bijeenkwamen om te bidden en te zingen. En over ontploffingen en vuurkracht die vervolgens diezelfde vreedzame gelovigen in een bloedige en van pijn schreeuwende massa veranderden. Maar hier ging het over een terroristische aanslag van overheidswege. De Chinese overheid. Legaal en bijna routineus. Hier vielen geen doden.

En toch was het alsof het hart van de Chinese christenen werd uitgerukt en vermorzeld. Het was een enorme kerk, schreef Gijs Moes, de Gouden Kandelaarkerk in de provincie Shanxi. Volgens christelijke organisaties die de vervolgde christenen in de wereld bijstaan, zouden er rond de 80 miljoen christenen zijn in China.

De column gaat verder onder de foto.

De bewuste foto van de Gouden Kandelaarkerk in de Chinese stad Linfen die wordt neergehaald. Beeld AP

Hartverscheurend

De foto is hartverscheurend. Je ziet uit een rookwolk de kerktoren met een rood kruis erop schuin staan, klaar om enkele seconden later te vallen en in puin te veranderen. De politie had explosieven in een ondergrondse ruimte van de kerk gebracht. Ze hadden ook de toegang van deze kerk kunnen versperren om haar als gebouw te kunnen behouden. Of een plaatselijke afdeling van de Chinese Communistische Partij erin kunnen vestigen. Ooit zal het regime plaats moeten maken voor een meer tolerant bewind. Maar Chinese communisten maken kennelijk godshuizen het liefst met de grond gelijk. Zoals ze vanaf eind jaren negentig duizenden levens van Falun Gong-aanhangers hebben vernietigd. 

En wij in Europa? We kopen Chinese petjes, broeken, speelgoedjes per vracht. We verkopen Europese bedrijven, voetbalclubs, wijngaarden en kastelen aan Chinezen. We ontvangen in steeds groteren getalen Chinese toeristen. Of gaan, zoals de Franse president Macron deze week, naar China en schenken president Xi Jinping een paard. Bijna tegelijk met deze schenking ging de Gouden Kandelaarkerk naar de vlakte. We zwijgen. Ook over de miljoenen christenen die in China worden onderdrukt. We zwijgen, we kopen en verkopen. Misschien is dit het beeld dat een beschaving die gedoemd is te verdwijnen meestal geeft. Te zwak nog om zich met iets anders dan met mercantiele activiteiten bezig te houden.

We zwijgen overigens ook over al die andere christenen die overal in de wereld als honden worden behandeld. In Noord-Korea, Afghanistan, Pakistan, India of Egypte. Volgens het Franse dagblad Le Figaro, dat zich baseert op het deze week verschenen rapport over vervolgde christenen van Open Doors, zijn er wereldwijd in 2017 een stuk of 793 kerken aangevallen of (deels) vernietigd. Deze organisatie houdt ook bij hoeveel christenen wegens hun geloof zijn vermoord: 3066. Alleen al in Pakistan zijn er 168 aanvallen op kerken geweest. Wel zegt paus Franciscus af en toe iets hierover. Tussen vurige pleidooien over tal van andere onderwerpen.

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden