Commentaar

Termijn voor betalen van alimentatie aan ex-partner kan best een stuk korter

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De Tweede Kamer denkt al langere tijd na over de vraag of de bestaande regelingen rond alimentatie voor de ex-partner bij echtscheiding nog wel bij de huidige maatschappelijke verhoudingen passen.

Redactie

PvdA, VVD en D66 kondigden in september aan nog voor het einde van het jaar te willen komen met moderniseringsvoorstellen. Ze deden die aankondiging toen zij met het plan kwamen om de alimentatieregeling voor kinderen sterk te vereenvoudigen.

Die voorstellen werden welwillend ontvangen door de andere Kamerfracties, maar over de partneralimentatie werd sindsdien niets van de drie partijen vernomen.

De PVV heeft VVD, PvdA en D66 nu ingehaald. Gisteren werd bekend dat de partij op korte termijn met voorstellen komt om de maximumtermijn voor partneralimentatie te verkorten van twaalf naar vijf jaar.

Harde woorden gebruikte PVV-Kamerlid Louis Bontes om zijn voorstel te motiveren: "Het is in eerste instantie bedoeld om mensen tegemoet te komen die jarenlang op een houtje moeten bijten om hun bankhangende partner te kunnen financieren". Die taal stuit tegen de borst. Maar goedbeschouwd is er wel degelijk aanleiding om de maximumtermijn te verkorten.

Het sociaal-economisch beleid in Nederland is tegenwoordig gericht op het bevorderen van de economische zelfstandigheid van mensen, ook van partners in een relatie. Verkorting van de termijn waarin alimentatie kan worden toegekend als na een scheiding een ex-partner te weinig inkomsten heeft, past in dat streven.

In het PVV-voorstel kan in dat geval voortaan maximaal vijf jaar alimentatie toegewezen worden. Die periode lijkt lang genoeg om ook vrouwen (om wie het meestal gaat) met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om betaald werk te vinden.

Om de alimentatietermijn zo drastisch in te korten, moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Voorop staat het belang van de eventuele kinderen. De financiële last van hun opvoeding zal voor een langere termijn naar draagkracht over beide partners verdeeld moeten worden.

Bovendien zijn niet alle vrouwen over één kam te scheren. Economische afhankelijkheid van vrouwen hangt sterk samen met hun leeftijd; voor vrouwen op leeftijd kan het lastig zijn werk te vinden. Voor een succesvolle hervorming van de regelingen rond alimentatie is meer maatwerk nodig dan Bontes met zijn opmerking over bankhangende exen lijkt te suggereren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden