CommentaarWillem-Alexander

Terechte excuses van de koning, en nu zand erover

Koning Willem-Alexander heeft gisteren vriend en vijand verrast door in een video excuses aan het volk aan te bieden voor de Griekenland-reis van zijn gezin. De koning – met naast zich zijn vrouw Maxima – zei ‘spijt’ te hebben dat ze het ‘vertrouwen’ van de bevolking beschaamd hebben. Ook al paste de Griekenland-reis binnen de corona-voorschriften, het was ‘heel onverstandig’ geen rekening te houden met de gevoelens van de bevolking door de coronabeperkingen.

Deze excuses komen vijf dagen na de ontstane ophef over de reis van het koninklijk gezin. Het viel niet te begrijpen dat de familie het land uit reisde, terwijl het kabinet juist een beperkte lockdown had afgekondigd vanwege het opgelaaide coronavirus.

De koning zei vrijdag eerst dat ze terugkeerden omdat ze schrokken van de heftige reacties die de reis in Nederland opriep. Nu voegt hij daar zijn excuses aan toe. Daarmee geeft Willem-Alexander er blijk van te ­begrijpen waarom er zulke boze reacties kwamen. Het siert het staatshoofd ook dat hij zijn excuses – tegen alle gebruiken in – rechtstreeks tot de Nederlandse bevolking heeft geuit en dit niet aan de ministerieel verantwoordelijke premier Rutte heeft overgelaten.

Een ‘eigen’ keuze

De premier zal volgende week over de kwestie nog wel een kritische Tweede Kamer tegenover zich kunnen verwachten. Opvallend detail is namelijk dat de koning de terugkeer van hun vakantie een ‘eigen’ keuze noemt, terwijl de premier de reis in zijn verklaring afgelopen weekend nog tot zijn ‘ministeriële verantwoordelijkheid’ bestempelde. De reis was weliswaar privé, maar in strijd met het algemeen belang, zo verklaarde Rutte. Hij had daarom eerder de koninklijke familie moeten afraden de reis te maken. Dit antwoord zorgde voor nieuwe vragen in het parlement. De Kamer wil weten of de premier vooraf eigenlijk wel op de hoogte was van de reis, al zal die daar geen antwoord op krijgen.

Dat de affaire nog niet voorbij was, bleek dinsdag. Toen werd bekend dat de prinsessen Amalia en Alexia die dag pas terugkeerden uit Griekenland. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) noemde het een privéreis van de prinsessen, maar juist vanwege deze verklaring kwamen er opnieuw verontwaardigde reacties.

Want de RVD had in eerste instantie exact dezelfde verklaring gegeven, toen het hele gezin vrijdag vanaf Rotterdam Airport vertrok. En toen moest Rutte hier later op terugkomen. Hopelijk hoeft dat deze keer niet met de puberprinsessen. Al is het onhandig dat de premier niet dit weekend al openheid van zaken hierover gaf, en direct meldde dat de prinsessen nog een paar dagen langer in Griekenland zouden blijven.

We mogen ervan uitgaan dat de angel uit de discussie is na de excuses. Ook een koning mag fouten maken. Het beste is nu om deze excuses te accepteren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden