Ter Horst jaagt met eis volledige transparantie een hersenschim na

In een land waarin burgers zich voortdurend bezorgd afvragen of de dienstauto van hun bestuurders niet een maatje te groot is, hun maaltijd niet al te royaal is uitgevallen en/of de borrel die ze meenden te moeten aanbieden, niet beter achterwege had kunnen blijven, lijkt het betrachten van volledige transparantie het enige juiste antwoord. Zoals minister Guusje ter Horst van binnenlandse zaken deze week aankondigde: laten we alle declaraties van openbare bestuurders voortaan op internet zetten. Dan kan iedereen met zijn eigen ogen vaststellen hoe het zit.

Dat zal waar zijn, maar het is een illusie te denken dat daarmee het telkens oplaaiende debat over declaraties zal verstommen. Ook met zoveel openbaarheid zullen er altijd burgers zijn die exact willen weten waarom de ene bestuurder twee keer, of misschien zelfs tien keer zoveel declareert dan de andere, dat er goedkopere etablishmenten bestaan en een bescheidener voertuig, of misschien zelfs de fiets, een bestuurder ook niet misstaat. Dan hebben we het niet eens over burgers die zich nog herinneren hoe premier Drees een Amerikaanse delegatie in zijn eenvoudige rijtjeshuis ontving en hen onthaalde op een Mariakaakje bij de thee.

Bij dat laatste verhaal valt nog te vermelden dat het een buitengewoon effectieve ontvangst was: de delegatie was in Nederland om vast te stellen of ons land in aanmerking kwam voor de na-oorlogse Marshallhulp. Nou, daarover was bij zoveel karigheid geen twijfel meer.

Intussen doet minister Ter Horst er wel zo verstandig aan om te bedenken dat voor moderne bestuurders andere maatstaven gelden. Die moeten op passende wijze aan hun representatieve verplichtingen kunnen voldoen, in het belang van de burgerij. En daar hoort bij dat ze daar ook de ruimte voor krijgen, niet gehinderd door het akelige gevoel dat ze tot een Mariakaakje zijn veroordeeld.

Anderzijds moet de burger er blind op kunnen vertrouwen dat de bestuurder onkreukbaar is, ook als het om de vervulling van zijn representatieve taken gaat. Daar hoort een nauwgezette verantwoording bij. Maar het zou absurd zijn (en zelfs in strijd met de privacy) die verantwoording tot en met het miniemste bonnetje op internet te zetten. Bestuurders horen ter dege te worden gecontroleerd en daar horen in laatste instantie gekozen volksvertegenwoordigers nauwlettend op toe te zien. Helaas zit daar vaak de zwakke schakel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden