Commentaar

Tekenen van hoop waarop we ons kunnen richten

Geesje Werkman (foto) zette zich als medewerker van Kerk in Actie enkele jaren in voor uitgeprocedeerde asielzoekers.Beeld reyer boxem

In een wereld waar op diverse continenten oorlog wordt gevoerd en mensen op de vlucht zijn, met een aarde waar de opwarming onverdroten doorgaat, in een land als Nederland waar mensen onzeker zijn over hun identiteit, kun je vlak voor Kerst een sombere rekening opmaken. Toch zijn er altijd weer tekenen van hoop waarop we ons kunnen richten. Optimisme is een belangrijke drijfveer om elkaar te helpen, de samenleving te verbeteren en vrede te bevorderen.

“Zolang er mensen zijn kan er worden bijgestuurd’’, schreef columnist Stevo Akkerman vrijdag over zijn kerstgedachte, waarbij hij ook de uitspraak ‘Tijd is hoop’ van filosoof Ernst Bloch aanhaalde. Cabaretier Freek de Jonge eindigt zijn gedicht op de voorpagina vandaag eveneens met een optimisme dat altijd kan helpen de wereld van een glans te voorzien: “… ieder pasgeboren kind is behalve een mysterie bewijs van het wonder dat het leven steeds opnieuw begint’’.

En moeten we pessimistisch zijn? Dat kan zeker, als problemen als burgeroorlogen in het Midden-Oosten, de vervolging van de Rohingya in Burma, de brexit-gevolgen, de naweeën van de economische crisis in Europa of de belastingmoraal van grote ondernemingen in ogenschouw worden genomen. Of als we kijken naar hoe wij met elkaar omgaan in Nederland, als sociale media de graadmeter zijn.

Maar we kunnen ook optimistisch zijn. De Nederlandse economie is fors aangetrokken en diverse sectoren als de bouw, metaal en detailhandel schreeuwen om nieuwe werknemers. Inkomens gaan vooruit. Ook is de Nederlandse burger minder boos en ontevreden dan door media en politici menigmaal geschetst, zo blijkt uit de ‘Sociale staat van Nederland’, het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat ruim een week geleden werd gepubliceerd.

Hulpvaardigheid

De kracht van de kerstgedachte zit ook in initiatieven en hulpvaardigheid van mensen die niet het grote nieuws halen. In de samenleving helpen veel mensen hun buren, daklozen, vluchtelingen en om allerlei andere redenen kwetsbaren. Kerken, moskeeën en andere maatschappelijke organisaties zijn van grote betekenis in het leven van mensen. Er zijn tal van initiatieven om de wereld duurzamer te maken.

Wantrouw politici die in schrille bewoordingen ‘namens het volk’ het einde van onze samenleving prediken of met makkelijke oplossingen komen om deze te redden. Het bezielend verband in de samenleving behoeft voortdurend alertheid en onderhoud, maar wordt door menigeen meer gedragen en gestut dan gedacht.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier meer Commentaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden