Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tegenslagen horen bij het leven, daarom kies ik voor het maximale eigen risico

Opinie

Willy Sweers

Om zich in te dekken tegen calculerend gedrag hebben de verzekeraars de dekking enorm afgeknepen, denkt Willy Sweers. © ANP XTRA
Opinie

Kiezen voor extra eigen risico is het ondermijnen van de solidariteit in de zorg, zo wordt vaak gesuggereerd. Maar voor lezer Willy Sweers heeft het vooral een principiële kant.

Verzekeren is bedoeld om tegenslagen op te vangen die je zelf niet kan dragen. Waarvan de kosten zo groot zijn dat je ze niet kunt opbrengen. Bij de zorg gaat het mij vooral om echt grote kosten: operaties, ziekenhuisopnames, kostbare behandelingen. 

Lees verder na de advertentie

Kleine kosten die vaak voorkomen, die kun je net zo goed zelf dragen. De premie zal net zo hoog zijn als de terugkerende kosten dus welk risico dek je dan eigenlijk af? Het wordt dan gewoon geld rondpompen. Bijkomend nadeel is slachtofferschap dat door verzekeringen wordt aangewakkerd. Zodra ons iets overkomt, gaan we direct de hand ophouden want van tegenslag mag niemand de dupe worden, toch? Dat lijkt solidair maar ontaardt snel in het weglopen voor eigen verantwoordelijkheid.

Voor mij zijn verzekeringen geen calculerend spelletje

Tegenslagen horen bij het leven. Solidariteit betekent ook dat je zelf verantwoordelijkheid neemt en de alledaagse tegenslagen opvangt die je zelf kunt dragen. Dat je die niet afwentelt op het collectief. Om die principiële reden kies ik al tien jaar voor het maximale eigen risico in de zorg en geen aanvullend pakket. Ik betaal de tandartscontrole en de opticien zelf, net als de behandelingen van de oefentherapeut. En u begrijpt: reisverzekering en cascodekking voor de auto zijn ook niet aan mij besteed. Toch word ik er financieel niet wijzer van. 

Bescherming

Acht van de tien jaren heb ik het volledige eigen risico moeten bijleggen en dus ben ik uiteindelijk duurder uit. Maar voor mij zijn verzekeringen geen calculerend spelletje. Bovendien gaat het niet om duizelingwekkende bedragen: het netto-verschil is een paar tientjes per maand, nog geen kwart van de maximale zorgtoeslag.

Wel blijft over het probleem met de aanvullende verzekeringen. Vooral bij de tandarts voor volwassenen is daar iets flink misgegaan. Om zich in te dekken tegen calculerend gedrag hebben de verzekeraars de dekking enorm afgeknepen. Bij forse behandelingen moet de patiënt toch nog een groot bedrag zelf betalen, los van het eigen risico. Terwijl een verzekering juist bedoeld is als bescherming tegen onverwachte hoge kosten. "Wortelkanaal of toch maar trekken? Dat kost maar twee tientjes", zegt de tandarts. Dit moet weer terug in het basispakket.

Lees ook: Wie gezond is, neemt vaak het hoogst mogelijke eigen risico

Deel dit artikel

Voor mij zijn verzekeringen geen calculerend spelletje