OpinieMensenhandel

Tegen het monster mensenhandel is een brede Europese aanpak nodig

Goede wetten tegen slavernij en mensenhandel zijn niet genoeg als ze niet worden gehandhaafd, aldus Gertjan de Jong.

Als het aan het kabinet ligt, moeten prostituees binnenkort een vergunning hebben en minimaal 21 jaar oud zijn. Het is prijzenswaardig dat de regering zo mensenhandel en uitbuiting wil bestrijden. Om te voorkomen dat meisjes en vrouwen terechtkomen in de klauwen van mensenhandelaren is er echter een bredere aanpak nodig.

Een groot deel van de vrouwen die hier (legaal of illegaal) in de prostitutie werken, komt uit Oost-Europese landen als Roemenië en Bulgarije. Volgens een schatting van de Global Slavery Index zijn in Roemenië 86.000 mensen het slachtoffer van moderne slavernij, waarmee het in Europa tot de landen behoort waar dit het meeste voorkomt. Sinds Roemenië is toegetreden tot de EU zet de regering stappen om mensenhandel te bestrijden. Ondanks deze inspanningen meldde het meest recente Tip-verslag (Trafficking in Persons) van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken dat Roemenië niet voldeed aan de minimumnormen wat betreft de aanpak van mensenhandel.

Het is veel te makkelijk om mensenhandel in Europa enkel aan gebrekkige rechtssystemen in Oost-Europa te wijten. Misbruik en uitbuiting van bijvoorbeeld Roma-meisjes wordt mede in stand gehouden omdat er in West-Europa vraag naar is. Het AD berichtte op 18 oktober vorig jaar dat politie en justitie steeds vaker bijzonder jonge slachtoffers van mensenhandel zien. Daphne van der Zwan, officier van justitie, stelde: “Sommige pooiers bieden minderjarige meisjes aan voor dertig tot veertig euro. (...) Klanten vragen soms zelfs of het niet gratis mag. De meisjes worden echt gezien als een gebruiksvoorwerp.”

Opmerkelijke resultaten

Mensenhandel is een veelkoppig monster. Toch is het mogelijk om dit effectief te bestrijden. Zo heeft de organisatie International Justice Mission (IJM) in samenwerking met overheden opmerkelijke resultaten behaald in de strijd tegen mensenhandel. Jaarlijks bevrijdt de organisatie wereldwijd duizenden slachtoffers van slavernij en mensenhandel en helpt het lokale autoriteiten bij het aanklagen van de misdadigers, om zo kwetsbare groepen structureel te beschermen. Afgelopen tijd deed een team van IJM in Roemenië onderzoek naar slavernij en mensenhandel. Komende jaren wil dit vanuit Roemenië verder werken aan een structurele bestrijding van mensenhandel in Oost- en Midden-Europa. Het onderzoek van dit team leerde ook dat er in Oost-Europa sprake is van het seksueel exploiteren van kinderen voor webcams, op grote schaal en met afnemers in West-Europese landen.

Uitbuiting en verkrachting

Het is jammer dat de discussie zich nu vooral beperkt tot prostitutie in Nederland, terwijl er sprake is van een veel groter, complexer probleem. Binnen de EU is er prachtige wetgeving tegen mensenhandel. De zwakke plek ligt echter op het gebied van handhaving. Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat de grootste angst van de armste wereldbevolking niet is dat zij geen toegang hebben tot onderwijs, medische voorzieningen of goed sanitair. Hun grootste angst is die voor geweld, zoals uitbuiting en verkrachting. Zij voelen niet de bescherming van de lokale overheden, juist omdat zij arm zijn. Al zijn er goede wetten tegen slavernij en uitbuiting, zolang deze wetten niet worden gehandhaafd, zijn miljoenen mensen vogelvrij. Mensenhandelaren zijn zich daar zeer bewust van.

Het is gruwelijk dat Oost-Europese Roma-meisjes hier worden behandeld als gebruiksvoorwerp, zowel voor online-seksshows als in (illegale) prostitutie. Het monster van mensenhandel wordt zowel vanuit Nederland als uit Oost-Europese landen gevoed. Elkaar de zwarte piet toespelen, heeft weinig zin. Wat vooral nodig is om kwetsbare kinderen, vrouwen en mannen te beschermen, is een brede, Europese aanpak gericht op wetshandhaving.

Lees ook:

Gemeenten doen te weinig tegen mensenhandel

Gemeenten moeten meer doen tegen mensenhandel, blijkt uit nieuw onderzoek. Slechts één op zes slachtoffers is bij instanties bekend. 

Sekswerkers moeten binnenkort 21 jaar zijn en een vergunning hebben

Sekswerkers moeten straks een vergunning hebben en minimaal 21 jaar zijn. Pooiers van prostituees zonder vergunning worden strafbaar. Dat staat in een wetsvoorstel waar het kabinet binnenkort mee komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden