Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tegen beter weten in vliegen we maar door

Home

Pieter Parmentier Diepenveen

Zomerse drukte op Schiphol, dat moet groeien naar 75 miljoen reizigers per jaar. © ANP
COLUMN

Waarom moet het aantal vluchten naar en van Schiphol eigenlijk stijgen? Terwijl duidelijk is dat vliegen slecht is voor onze lucht en het klimaat, wordt er op beleidsniveau nog een schep bovenop gedaan. 

Laatst was in het nieuws dat de capaciteit van Schiphol moet groeien van 50 miljoen naar 75 miljoen reizigers per jaar. Een Schipholdirecteur zei daarover: "Wij kunnen niemand dwingen om naar Lelystad te vliegen. Dat moet in goed overleg. Een manier om dat te doen is om het vliegen op Lelystad voor luchtvaartmaatschappijen financieel aantrekkelijk te maken. Dat geldt natuurlijk ook voor Eindhoven Airport." Ook betaalt Schiphol premies aan luchtvaartmaatschappijen die nieuwe routes openen.

Lees verder na de advertentie
Zouden de nieuwe inwoners wel weten wat ze boven het hoofd hangt?

Laatst las ik dat het aantal verkochte huizen met name in Lelystad sterk stijgt. Zouden die nieuwe inwoners wel weten wat ze boven het hoofd hangt? En al die medelanders tussen Amsterdam en Enschede die de pech hebben dat honderden vliegtuigen per dag over hun woningen denderen. Op de Veluwe en in Salland kon je tot nu toe alleen aan de vliegtuigstrepen zien hoeveel het er waren. Met de uitbreiding van Lelystad komt er in die regio een sterke stijging van de geluidshinder bij. Daar helpt de CO2- compensatie die een klein deel van de reizigers betaalt natuurlijk weinig aan. Ook hier geldt dat de vervuiler niet betaalt. Sterker zelfs, door de grote subsidie of noem het belastingverlaging op fossiele brandstof, gaan we vrolijk voort met het stimuleren van het aantal vliegbewegingen en de vervuiling.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
Zouden de nieuwe inwoners wel weten wat ze boven het hoofd hangt?