ColumnNaema Tahir

Te veel media is ongezond voor onze geest

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels
Naema Tahir

Op de BBC-website zag ik een mental health toolkit – vrij vertaald een instrument voor mentale gezondheid. Het is een rubriek met mindfulnessadviezen, kalmerende muziek en motiverende gesprekken om de mens te helpen mentaal wat relaxter en gezonder te zijn.

Toevallig zag ik deze mentale gezondheidsrubriek net onder een groot artikel van 19 februari over de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan, die onlangs besloten om definitief vaarwel te zeggen tegen hun rol als senior royals van het Britse koningshuis. Ik zeg toevallig, want prins Harry en zijn broer prins William zetten zich al jaren in om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. De beide prinsen schuwen daarbij niet te delen dat zij wat betreft hun mentale gezondheid zelf te lijden hebben gehad vanwege de veel te vroege dood van hun moeder, de wereldberoemde Diana, prinses van Wales, die zoals we allemaal nog weten bij een auto-ongeluk om het leven kwam toen paparazzi haar met onverantwoorde snelheid achtervolgden. Prins Harry zei eens dat hij bang wordt telkens als hij een pers­camera hoort klikken. En dat zijn behoorlijk veel klikken. Want het Britse koningshuis is ontegenzeggelijk de meest gefotografeerde monarchie ooit.

De pers was vooral tegen Meghan negatief

Nu is het besluit van Harry en Meghan om afstand te nemen van hun positie als royals ook ingegeven door mentale gezondheid: ze willen minder omgaan met de pers die vooral ­tegenover Meghan negatief was. Ze leed eronder en Harry ook.

Angst voor de pers. Je mentale gezondheid die te lijden heeft onder de pers. Het zijn geen kleine dingen. En het treft niet alleen deze voormalige ­royals.

We weten het allemaal: sociale media verspreiden naast goede ook veel negatieve berichten; hatelijke woorden, een verharde toon, onder-de-gordelslechtigheid. Jonge mensen consumeren veel sociale media en dus ook veel negativiteit. Maar we weten ook dat het gewone nieuws veel negatieve berichten bevat. Laatst zei mijn moeder dat ze een naar gevoel krijgt als ze de hele dag naar het nieuws kijkt. Dat is welbekend. Door een constante blootstelling aan nieuws, dat vaak negatief is, kun je gauw geloven dat de wereld in brand staat, dat die brand dichtbij is en je ermee verbonden bent. De Oostenrijkse econoom en auteur Leopold Kohr schrijft hierover en zegt dat we beter vrij kunnen zijn van deze negatieve kwesties.

In wezen is dat ook de boodschap van de mentale ­gezondheidstool van de BBC: neem eens wat vrijheid van het negatieve. Luister naar mooie muziek, mooie woorden, en voel je beter.

Oprah Winfrey

Ook Harry en Meghan kiezen voor vrijheid van het negatieve. Ze willen zich richten op positieve pers. Ze geven bijvoorbeeld binnenkort een interview aan de­ ­positief ingestelde Oprah Winfrey. In wezen gaan Harry en Meghan op een soort dieet, een persdieet. Pers is goed, maar alleen met mate en alleen gezonde pers.

Mooi idee voor ons allemaal? Zoals we allemaal weten is eten goed en nodig. Maar te veel en verkeerd eten maakt ongezond. Zo zijn media en pers goed en gezond voor onze samenleving. Maar te veel media, vooral negatieve en verslavende (sociale) media, is ongezond voor onze geest.

Gebruik dan deze tool: beperk het consumeren van media tot één moment per dag of per week. Kijk maar hoe gezond je je gaandeweg gaat voelen.

Naema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden