Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Te veel ijver werd Omtzigt fataal

Opinie

Trouw

© ANP
Commentaar

Pieter Omtzigt is een uniek Kamerlid. De CDA’er combineert een fabelachtige dossierkennis met niet-aflatende ijver en de belangrijke karaktereigenschap dat hij zich door niets of niemand van de wijs laat brengen.

Dat Omtzigt zichzelf af en toe voorbij rent is bijna inherent aan zijn taakopvatting als volksvertegenwoordiger. Daarmee is echter niet alles gezegd. Het CDA-Kamerlid ging in de fout op een bijeenkomst aan de Amsterdamse Vrije Universiteit met nabestaanden van slachtoffers van de aanslag op de MH17. Dat feit en het feit dat het dossier rond die aanslag zo supergevoelig is, maakt dat hier meer aan de hand is dan een volksvertegenwoordiger die zichzelf in zijn ijver voorbij loopt.

Lees verder na de advertentie
Omtzigt kan uitstekend blijven functioneren op het terrein van de overheidsfinanciën en de fiscale politiek.

Omtzigt deed er goed aan dit weekeinde, na de publicatie in NRC Handelsblad, een excuusbrief te sturen aan de nabestaanden. Het kan heel goed zijn dat hij de Oekraïnse asielzoeker, die beweerde Oekraïnse gevechtsvliegtuigen in de lucht te hebben gezien op het moment van de aanslag op de MH17, heeft geholpen om te voorkomen dat deze een te lang en een onsamenhangend betoog zou gaan houden. Dat pleit hem echter niet vrij. Helpen kan te gemakkelijk worden uitgelegd als steunen en bijdragen aan een al bekende complottheorie. Dat zorgt voor onnodige onrust en herbeleven van pijn.

Omtzigt is hier slachtoffer geworden van zijn eigen niet aflatende streven alle geluiden rond de MH17-aanslag, hoe fantastisch en ongeloofwaardig ook, serieus te willen nemen en een platform te willen geven.

Dat hij het woordvoerderschap in het MH17-dossier voor de komende tijd neerlegt, is echter niet meer dan logisch. Maar daar moet het dan ook bij blijven. Omtzigt kan uitstekend blijven functioneren op het terrein van de overheidsfinanciën en de fiscale politiek.

De afgelopen dagen is druk gespeculeerd over de vraag of Omtzigt wel Kamerlid blijven kon en of coalitiepartners van het CDA niet graag zouden aandringen op zijn vertrek. Die speculaties zijn een teken aan de wand. Omtzigt is een Kamerlid dat boven het maaiveld uitkomt, dat opvalt en bij menig bewindspersoon ergernis kan opwekken. Bij een zo prominent politicus is elke misstap per definitie voedsel voor speculaties. Kennelijk zijn we het niet (meer) gewend dat Kamerleden veel meer zijn dan lid van een fractie of de dienaar van een politiek leider.

Rond de MH17 balanceerde Omtzigt op het dunne koord tussen waarheidsvinding en het geloof in fantastische complotten. Dat valt hem echter niet te verwijten, maar is louter toe te schrijven aan de vele onduidelijkheden en mysteries die nog immer rond de aanslag bestaan. Zijn niet aflatende ijver en weigering zich met een halve oplossing tevreden te stellen zullen gemist worden.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Omtzigt had de drang alles uit te zoeken

En lees hier meer afleveringen van het commentaar.

Deel dit artikel

Omtzigt kan uitstekend blijven functioneren op het terrein van de overheidsfinanciën en de fiscale politiek.