null Beeld

CommentaarAfghanistan

Taliban zijn hun beloften niet nagekomen

Redactie Trouw

Ver weg van de grote crisissen in de wereld vindt er in de schaduw van het nieuws een enorme tragedie plaats. In Afghanistan, waar een jaar geleden de door het Westen gesteunde regering door de Taliban werd verjaagd, worden stelselmatig en structureel meisjes en vrouwen hun rechten ontnomen. Zelfs het recht om zelfstandig op straat te lopen, naar school of universiteit te gaan, is afgenomen. Mensenrechten worden ernstig belemmerd.

Volgens de secretaris-generaal van Amnesty International, Agnès Callamard, ontneemt het draconische beleid van de Taliban miljoenen vrouwen en meisjes hun recht om een veilig en vrij leven te leiden. “Dit beleid vormt een systeem van onderdrukking dat vrouwen en meisjes discrimineert in bijna alle aspecten van hun leven.”

Het is een pikzwarte constatering nadat een jaar geleden de Taliban na een lange guerrillastrijd aan de macht kwamen. Ze joegen de Amerikaanse strijdmacht met hun merendeels Europese partners het land uit. Iedereen kan zich waarschijnlijk nog de dramatische beelden herinneren van de vele wanhopige Afghanen die vliegtuigen bestormden op het vliegveld van Kabul. Uiteindelijk zijn vele tienduizenden Afghanen geëvacueerd via een door de Amerikanen geleide operatie, waarbij overigens nog vele burgers achterbleven die voor hun leven hebben te vrezen onder een door de Taliban geleide dictatuur.

Leefomstandigheden zijn alleen maar verslechterd

De Taliban beloofden daags na hun verovering vrouwenrechten te respecteren en rust, stabiliteit en veiligheid in het land te brengen. Inderdaad zwijgen grotendeels de wapens – dat is winst – maar voor de bevolking zijn de leefomstandigheden alleen maar verslechterd. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR lijdt meer dan de helft van de bevolking, tenminste 24 miljoen mensen, ‘acute honger’. De economie is ingestort en dat geldt ook voor de gezondheidszorg. Sinds de machtsovername zijn 700.000 mensen op de vlucht geslagen en die komen nog bij de miljoenen Afghaanse vluchtelingen die in het land zelf ergens verblijven of onderdak hebben gevonden in de omringende landen. Daarnaast kampt het land met droogte, aardbevingen en de corona-pandemie.

Het land heeft kortom dringend hulp en geld nodig, maar dit verloopt zeer moeizaam, omdat de Taliban zich weinig toeschietelijk tonen. De Amerikaanse regering is bereid de helft van de 7,5 miljard dollar aan bevroren Afghaanse tegoeden vrij te geven, mits die in de vorm van humanitaire hulp en financiële steun ten goede komen aan de bevolking en economie. Maar de Taliban stellen hun eigen oerconservatieve dogma’s voorop en blijven de helft van de bevolking hun rechten ontnemen. Als dit niet wordt hersteld, mogen de Taliban-leiders niet bij het geld.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden