null Beeld

CommentaarVoetbalgeweld

Supportersgeweld schreeuwt om invoering van het Engelse model

Redactie Trouw

In het Nederlands betaald voetbal nadert een seizoen met een zwarte rand zijn einde. Supportersgeweld stak weer de kop op. Door aangescherpte maatregelen van de KNVB werden onlangs nota bene in één week zeven wedstrijden al dan niet definitief gestaakt. De maat is vol.

Dat is vaker gezegd, maar een krachtig gevolg is er, in Nederland althans, nooit aan gegeven. In Engeland werd het hooliganisme aan het eind van de vorige eeuw stevig de kop ingedrukt. Voor supporters met een stadionverbod werd een meldingsplicht geïntroduceerd, zodat er controle en toezicht op ze is. Op hen werd tevens het strafrecht toegepast, waardoor wangedrag tot een strafblad leidde.

Aan overname van dat model zaten juridisch gezien en met het oog op privacy haken en ogen, was in Nederland lang de analyse. Dat is niet meer vol te houden, nu het supportersgedrag zo zwaar op het voetbal en daarmee de maatschappij drukt. Om maar één voorbeeld te noemen: de PSV-supporter die in februari de doelman van Sevilla belaagde, bleek al lang en breed een (dus niet-gehandhaafd) stadionverbod te hebben.

De betrokken partijen draaien nog in cirkeltjes om elkaar heen. De politie is er niet voor het bewaken van de veiligheid binnen het stadion. Dat is aan de clubs die daarvoor stewards en beveiligers inhuren. Maar een enquête van de NOS wees vorige maand uit dat veel stewards door het supportersgeweld afhaken. Al langer worden richtlijnen van de KNVB voor het minimumaantal stewards en beveiligers per club niet gehaald.

Daar komt bij dat opsporing na rellen door capaciteitsproblemen bij politie en Openbaar Ministerie achterblijft. Die impasse, die al te lang heeft geduurd, moet worden doorbroken. De Nederlandse praktijk schreeuwt om invoering van het Engelse model, waarin indertijd voetbalcoördinatoren, gespecialiseerd in supportersgedrag, aan het politieapparaat werden toegevoegd.

Een eerste stapje is sneller te zetten: een verbod op alcohol op de tribunes, zoals (ook al) in Engeland. Zoals van clubs ook meer aandacht voor veiligheid in het stadion mag worden gevraagd, met meer en/of betere camera’s.

Maar een grotere stap moet een doortimmerd opsporings- én bestraffingssysteem zijn. Met bijvoorbeeld ook de mogelijkheid tot groepsstraffen kan het juridische bezwaar worden weggenomen dat soms lastig is vast te stellen wat de bijdrage van een individu in een groep is. Zoals nu de goede supporters onder de kwade lijden, zo moeten dan in de kring van de kwade de (iets) minder kwade maar onder de kwaadste lijden.

Dat alles zal geld kosten, waar politie-inzet bij het voetbal al zoveel heeft gekost. Maar uiteindelijk – leert Engeland – zal het rustiger worden, met dus minder kosten aan gangbare politie-inzet.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden