null

OpinieOnderwijs

Studenten worden vergeten in de coronacrisis; verlaag op zijn minst het collegegeld

Beeld

Terwijl de overheid ruimhartig getroffen sectoren helpt in de coronacrisis, worden studenten vergeten. Verlaag hun collegegeld, schrijft lezeres Suzanne Wolters.

Suzanne Wolters

Tot de corona-uitbraak ging het goed met Nederland. Lage werkloosheid en overheidsschuld, economische groei. Iedereen zou erop vooruit gaan. Studenten merkten daar niets van. Na de uitbraak worden ze dubbel gestraft: de overheid ondersteunt getroffen sectoren, hen niet.

Studenten kunnen sinds september 2015 niet meer rekenen op een basisbeurs. Wie geen ouders heeft met een diepe portemonnee, moet bijverdienen of lenen. Staatsleningen met soepele afbetaling en lage rente, maar het blijven fors oplopende schulden. Die veroorzaken, samen met bindend studieadvies en andere druk om snel te studeren, stress en andere gezondheidsklachten bij deze jongeren. De groep die straks moet zorgen voor de motor van onze economie.

Het was veel in het nieuws, maar niets is veranderd. Ook in onze economische bloei waren studenten een vergeten groep. Het coronavirus breekt uit en ze worden opnieuw overgeslagen. De overheid geeft terecht miljarden uit om zzp’ers en ondernemers financieel te helpen. Zonder plafondbedrag. Helaas niet voor studenten. Het hoger- en vervolgonderwijs ligt plat en instellingen besluiten helemaal geen fysiek onderwijs meer te bieden tot september. Sommige universiteiten zijn bekend met digitaal onderwijs. Maar de meeste opleidingen niet. Tentamens zijn uitgesteld tot onbekende datum, omdat ze nog niet kunnen worden afgenomen zonder risico van fraude. Ook studieprojecten en stages zijn opgeschort. Logische besluiten, kwaliteit gaat voor. Maar het betekent uitstel en onzekerheid voor studenten. Niet bevorderlijk voor hun studieverloop en gezondheid. Ondertussen lopen hun uitgaven door: studie- en collegegeld, levensonderhoud en vooral woonlasten voor uitwonende studenten. En dus ook de forse studieschuld.

Studentenhuisvesting is een rampscenario

Je zou zeggen, laat studenten naar hun ouders gaan, voorlopig hoeven ze niet naar college. Dat kan, maar de woonlasten lopen door. Een kamer opzeggen die ze met zoveel moeite bemachtigden, al betalen ze absurd hoge prijzen? Horden studenten staan klaar om de kamer over te nemen. Wie toch de kamer opzegt moet na de crisis een nieuwe zoeken: terug bij af. Studentenhuisvesting was en is een onopgelost probleem. Woonlasten zijn vaak hoger dan wat een modaal gezin aan hypotheek betaalt. Huurtoeslag is bij kamerhuur uitgesloten, daarvoor is een eigen voordeur vereist. Voor goedkopere studentenkamers moeten ze jaren wachten en zijn ze pas aan de beurt als ze bijna hun diploma hebben. Kortom, studentenhuisvesting is een rampscenario.

Om minder te lenen, hebben veel studenten een bijbaan. Alweer pech: vanwege de lockdown zijn velen hun baan kwijt, want niet iedereen werkt als vakkenvuller in de supermarkt. Supermarkten willen trouwens liever scholieren, die zijn goedkoper.

Deze nieuwe generatie studenten is een ondergeschoven kindje, ook toen corona alleen nog aan bier deed denken. Met de virusuitbraak zijn ze dubbel geraakt. Ze behoren bij uitstek tot de getroffen sectoren in onze samenleving. Waarom doet de overheid niets voor hen? Correctie, de overheid laat ruimhartig weten dat studenten nu ruimer mogen lenen. Nog een hogere schuld voor de studenten. Meer doet de overheid niet.

Afstandsonderwijs en tentamens vanwege corona en huisvesting zijn niet zomaar opgelost. Beschouw als overheid studenten niet opnieuw als een vergeten categorie. Erken dat ze ook zijn getroffen door corona. Een mooie geste zou zijn een tijdelijke kwijtschelding of forse verlaging van het collegegeld voor dit studiejaar. Of een tijdelijke versoepeling van huurtoeslag bij studentenkamers om hun studieschuld enigzins te verlichten.

Lees ook:

Van basisschool tot universiteit: zo beïnvloedt de coronacrisis het onderwijs

Geen eindtoets, online colleges en uitgestelde schoolreisjes: van basisschool tot universiteit ondervinden leerlingen en studenten gevolgen van de coronacrisis. Hoe ziet de rest van hun schooljaar eruit?

Fotograaf Martijn van de Griendt bezoekt jongeren in thuisisolatie: ‘Mijn wereld is muf’

Veel tieners komen deze dagen hooguit hun hol uit om te eten en te douchen. Martijn van de Griendt – als fotograaf gespecialiseerd in jongeren – zocht een aantal van hen thuis op tijdens de coronacris. Hij vroeg ze om hun frustraties en zielenroerselen in tekst te vatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden