OpinieOnderwijs

Studenten verdienen lof in plaats van hoon

null Beeld
Beeld
Ron Ritzen

Zijn studenten echt ‘ja-knikkers’, ‘makke schapen’ en ‘gedweeë meelopers’, zoals onderzoeker Saro Lozano Parra ons wil doen geloven (Opinie, 2 juli)? En is het gegeven dat jongeren en studenten zich goed aan de coronavoorschriften hebben gehouden het gevolg van een specifiek socialisatieproces waardoor ze hun kritische blik hebben verwaarloosd?

Het is een stevige diskwalificatie en dat vraagt dan ook om een stevig bewijs. En juist dat verzuimt Saro Lozano Parra te geven. Zo vraagt hij zich af waarom studenten zich niet boos maken over het feit dat de onderwijslokalen gesloten blijven. In plaats van die retorische vraag te stellen, had hij ook aan studenten kunnen vragen wat zij belangrijk vinden.

Die vraag is in een ruimer verband gesteld en uit de antwoorden blijkt dat ze in een baan de relaties met anderen, altruïsme en zelfontwikkeling het belangrijkst vinden. Salaris en autonomie vinden ze minder belangrijk en prestaties zijn zelfs het minst belangrijk. Zijn dat de antwoorden die je verwacht van ‘makke schapen’ en ‘gedweeë meelopers’? Als ze dat echt waren, dan had het lijstje er heel anders uitgezien.

Verantwoordelijk

Studenten hebben zich de afgelopen maanden verantwoordelijk opgesteld, ook al had het coronavirus voor hun eigen gezondheid verhoudingsgewijs niet veel consequenties. En hoewel de gevolgen van de coronaweken voor de tentamenresultaten nog niet in beeld zijn gebracht, zijn de eerste observaties positief.

Het lijkt er niet op dat studenten zich massaal hebben overgegeven aan wat de Utrechtse onderzoeker het Grote Niets noemt. Met dit soort retoriek kun je scoren, maar veel studenten hebben gedaan wat ze vonden dat ze moesten doen, ondanks alle verleidelijke onderduikmogelijkheden. Dat verdient geen hoon, maar lof.

Aanmatigend

Wat zouden kritische studenten volgens Lozano Parra dan moeten doen? Ze moeten onder meer eisen dat de onderwijslokalen weer open mogen. Kennelijk veronderstelt de Utrechtse onderzoeker, die geen viroloog is, dat de risico’s verwaarloosbaar zijn en dat er dus geen goede redenen zijn om de lokalen nog langer gesloten te houden.

Dat is een opvatting van een burger. Misschien klopt dat en misschien ook niet, maar het is buitengewoon aanmatigend om iemand die daar anders over denkt, meteen te diskwalificeren als schaap en meeloper.

Met zijn diskwalificatie van studenten staat Saro Lozano Parra niet alleen. Tien, twintig en vijftig jaar geleden hoorde je dezelfde kritiek, steeds in een ander ideologisch jasje. Dat zou toch tot enige zelfreflectie moeten stemmen.

Ron Ritzen is docent aan de Juridische Hogeschool Avans-Fontys.

Lees ook:

Waar zijn de boze studenten? We hebben ja-knikkers van ze gemaakt

We hebben van studenten makke schapen gemaakt, constateert docent en promovendus Saro Lozano Parra met spijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden