null

OpinieOnderwijs

Student, laat je niet afschepen met online colleges

Beeld

Twee uur college per week voor tweeduizend euro, dat is te mager, zegt studente Daantje Berghuis. Zeker nu in de kroeg, trein en op de crèche juist weer veel meer mag.

Daantje Berghuis

Na de zomer begin ik mijn master aan de Universiteit Utrecht. De universiteit liet weten dat in het begin van het collegejaar 25 procent les op locatie wordt aangeboden. Van mijn acht contacturen kan ik dus twee uur ‘offline’ les verwachten. Hoeveel studieplekken de universiteit kan bieden, is nog onduidelijk. Kortom, ik betaal net als veel studenten tweeduizend euro voor een ­opleiding die nagenoeg online begint.

Dat onderwijs geven een kerntaak is van de universiteit, lijkt duidelijk. Ook onderwijs op locatie en studieplekken zijn van belang. Zo bleek uit een enquête van onderzoeksbureau Newcom dat studenten niet blij worden van online onderwijs. Om me heen hoor ik dat de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat. Zo klaagde mijn huisgenoot dat discussies in haar online werkgroep stroef verliepen, mede omdat niet ­iedereen elkaar kon zien. Een vriend vertelde mij hoe hij tijdens een online college geen ruimte kreeg om vragen te stellen en die vragen ook niet mocht mailen naar zijn docent. Die kwam ­immers al om in het werk.

Ik vind twee offline contacturen weinig als ik zie wat er in de rest van de samenleving inmiddels wél kan. Zoals met honderd man bier drinken in de kroeg op ‘anderhalve meter’. Het ov mag weer gebruikt worden, ook voor niet-noodzakelijke reizen. Reizigers hoeven niet strikt afstand te bewaren.

Verbaasd dat weinig studenten van zich laten horen

Waarom is het in het geval van mijn instelling dan niet mogelijk om tenminste alle werkgroepen (twintig tot dertig studenten) op locatie door te laten gaan, al dan niet met mondkapjes? Er gaan geruchten dat de universiteit niet meer onderwijs op locatie kan aanbieden vanwege de doorstroom op de campus. Vraag dan de helft van de studenten om vijf minuten later komen.

Los van de precieze corona-maatregelen die mijn universiteit en andere instellingen voor hoger onderwijs ­nemen, ben ik bovenal verbaasd dat weinig studenten van zich laten horen. Ook docenten spreken deze verbazing inmiddels uit.

Sportscholen mochten na luid protest open ondanks eerdere veiligheidsbezwaren. Kleuters met een snottebel mogen alweer een tijdje naar de kinderopvang nadat geërgerde ouders hun ­beklag deden.

Iets meer onderwijs op locatie of wat minder collegegeld betalen zolang ­onderwijs grotendeels online blijft: dat zijn geen rare, asociale eisen. Ben je student en vind je het niet ‘prima zo’? Laat dan van je horen, en stuur tenminste een klacht naar de studentenvakbond.

Lees ook:

Door corona is het bewijs geleverd: studeren op maat kan wél

Deze crisis bewijst: digitaal onderwijs is mogelijk. En dus hebben studenten met een beperking eindelijk kans op maatwerk, zo menen Monty Aal (Landelijke Studentenvakbond) en Joyce van der Wegen (Expertisecentrum inclusief onderwijs).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden