OpinieOnderwijs

Student gebaat bij begeleiding en soepeler bindend studieadvies

null Beeld

De kwaliteit van onderwijs staat niet op het spel door versoepeling van het bindend studieadvies, denkt Jeanet van der Laan.

Jeanet van der Laan

Minister Dijkgraaf maakte onlangs bekend dat hij het bindend studieadvies versoepelt. Zo wil hij de prestatiedruk op studenten verlagen. Critici zijn bang dat de kwaliteit van het onderwijs hiermee achteruitgaat. Onterecht. Een soepeler bindend studieadvies vraagt wel om goede studiebegeleiding van hogescholen en universiteiten.

Het versoepelen van het bindend studieadvies past bij een bredere opvatting over onderwijs. Onderwijs is meer dan alleen het halen van vakken en je diploma. Het gaat ook om het vinden van een plek in de samenleving. En over vallen en opstaan. Daar horen goede en persoonlijke adviezen aan studenten bij, gebaseerd op méér dan alleen studiepunten.

Met name de universiteiten zijn kritisch op het plan van Dijkgraaf. Bestuurders en rectoren reageren dat het aanpassen van het bindend studieadvies niet goed zou zijn voor studenten. Het zal leiden tot meer uitval in het tweede jaar, steeds vollere collegezalen en hogere werkdruk bij studiebegeleiders en docenten. Ook wijzen zij naar de portemonnee.

Bedrijfsmatige keuze

Aan het geld ligt het niet. Ruimte geven om studenten beter te begeleiden is een bedrijfsmatige keuze die bestuurders kunnen en moeten maken. Zeker met de recente investeringen is er voldoende ruimte om het onderwijs zo in te richten dat docenten en studiebegeleiders voldoende tijd hiervoor hebben.

Uit de praktijk blijkt dat het kan. Hogeschool Fontys concludeerde naar aanleiding van onderzoek tijdens corona dat veel studenten onterecht werden weggestuurd en schaft daarom het bindend studieadvies helemaal af. Hogescholen Zuyd en Windesheim namen eenzelfde beslissing. Universiteitsbestuurders kunnen daarom een blauwdruk vinden bij hun collega’s.

Veel kritische reacties getuigen van een te beperkte blik. Bijna de helft van de studenten met een negatief bindend studieadvies volgt een jaar later dezelfde studie aan een andere universiteit of hogeschool. De vakken die studenten wél gehaald hebben, mogen niet altijd meegenomen worden naar de nieuwe opleiding. Dat levert onder de streep alleen maar meer werk op voor studenten en docenten.

Met de versoepeling van het bindend studieadvies bieden we studenten meer ontwikkelruimte. Om jonge mensen klaar te stomen voor de rest van hun leven is tijd, ruimte en aandacht nodig.

Jeanet van der Laan Tweede Kamerlid D66

Lees ook:

Bindend studieadvies versoepeld, universiteiten reageren verbolgen

Studenten mogen van minister Robbert Dijkgraaf binnenkort ook met minder studiepunten door naar het tweede jaar. Daar zijn ze helemaal niet mee geholpen, menen universiteiten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden